Video

Δολοφονία Ρέισαρντ Μπρουκς: Καρέ καρέ η δολοφονία του από τους αστυνομικούς

Δολοφονία Ρέισαρντ Μπρουκς: Καρέ καρέ η δολοφονία του από τους αστυνομικούς
Δολοφονία Ρέισαρντ Μπρουκς: Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από τις κάμερες που βρίσκονται στις στολές των αστυνομικών, στο οποίο καταγράφονται οι τελευταίες στιγμές του Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Άλλη μία αναίτια δολοφονία μαύρου πολίτη έγινε στην Ατλάντα της Τζόρτζια με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες συγκρουσιακές διαδηλώσεις. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από τις κάμερες που βρίσκονται στις στολές των αστυνομικών, στο οποίο καταγράφονται οι τελευταίες στιγμές του Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Το περιστατικό αυτό έφερε την παραίτηση της επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντα, Έρικα Σιλντς, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο απολυθείς αξιωματικός που φέρεται να σκότωσε τον Μπρουκς ονομάζεται Γκάρετ Ρόλφι, και είχε προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2013, ενώ ο αστυνομικός που τοποθετήθηκε σε διοικητικά καθήκοντα είναι ο Ντέβιν Μπρόσναν, είχε προσληφθεί το Σεπτέμβριο του 2018 και συμμετείχε στο επεισόδιο.

 Οι ΗΠΑ «φλέγονται» και πάλι 

Οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας ενισχύονται ακόμη περισσότερο, λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το Wendy’s έξω από το οποίο έγινε η νέα ρατσιστική δολοφονία.

Τι συνέβη

Ο άτυχος 27χρονος μαύρος αποκοιμήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν στη γραμμή drive-thru εστιατορίου της αλυσίδας Wendy’s. Οι αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν, εκείνος έτρεξε να ξεφύγει και τον «ξάπλωσαν» κάτω με πυροβολισμούς. 

Βέβαια, η Αστυνομία τα βλέπει όλα καλά καμωμένα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας βοηθά το έργο τους. Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του GBI, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βίντεο από κάμερες έξω από το εστιατόριο Γουέντις μοιάζει να δείχνει πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει. «Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός (…) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε κυνικά ο Ρέινολντς.

Σοβαρά επεισόδια και διαδηλώσεις στην Ατλάντα

Σοαβαρά επεισόδια ξέσπασαν αφού έπεσε η νύχτα στην Ατλάντα, όπου νωρίτερα χθες η δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε άμεσα η Έρικα Σιλντς, η αρχηγός της αστυνομίας, εξαιτίας του θανάτου του 27χρονου Μπρουκς στον χώρο του Wendy’s όπου περίμενε για να δώσει παραγγελία μέσα στο αυτοκίνητό του, αλλά αποκοιμήθηκε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Κάρλος Κάμπος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ατλάντας, επιβεβαίωσε πως αποτάχθηκε ήδη το στέλεχός της που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον Μπρουκς. Ο δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην αποπειραθείσα σύλληψή του τέθηκε σε αναγκαστική άδεια. Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο αστυνομικών, που είναι αμφότεροι λευκοί.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατέγραψαν ότι το εστιατόριο καιγόταν για πάνω από 45 λεπτά, προτού φθάσουν επιτόπου οχήματα της Πυροσβεστικής και κατασβέσουν την πυρκαγιά, προστατευόμενοι από αστυνομικούς που σχημάτισαν αλυσίδα. Το κτίριο, δίπλα σε πρατήριο καυσίμων, είχε ήδη γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Απέναντι στην Αστυνομία οι διαδηλωτές

Άλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Διαπολιτειακή οδό 75 και σταμάτησαν την κυκλοφορία, πριν η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πολλά περιπολικά, να τους εμποδίσει και να αποκαταστήσει την κίνηση των οχημάτων. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», υπογράμμισε νωρίτερα η δήμαρχος Μπότομς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπρουκς ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης του χθες Σάββατο, ανέφεραν δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια.

Η Αστυνομία ανέφερε νωρίτερα ότι ήταν πιωμένος και γι’ αυτό τα στελέχη της αποφάσισαν να τον συλλάβουν. Ο θάνατός του από σφαίρες της αστυνομίας καταγράφηκε έπειτα από δύο εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις την 25η Μαΐου.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα κοντά στον χώρο του εστιατορίου, νότια του κέντρου της Ατλάντας. Πολλοί απαίτησαν να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των αστυνομικών.

Πως κλήθηκε η Αστυνομία

Η Αστυνομία κλήθηκε στο Wendy’s επειδή κάποιος οδηγός (προφανώς ο Μπρουκς) είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Μπρουκς επισήμαναν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία ακόμη κι αν είχε χρησιμοποιήσει το τέιζερ, μη θανατηφόρο όπλο. «Δεν μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον εάν δεν έχει στρέψει όπλο εναντίον του», ανέφερε ο Κρις Στούαρτ, ένας από τους δικηγόρους. Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεότερος, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ήδη «άρχισαν να διενεργούν εντατική, ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν» όσο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του GBI.

Η δήμαρχος Μπότομς, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί στη συζήτηση για την υποψήφια αντιπρόεδρο του Τζο Μπάιντεν, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως η πρώην αρχηγός της αστυνομίας Σιλντς, λευκή, στο αξίωμα από τον Δεκέμβριο του 2016, θα αντικατασταθεί από τον Ρόντνι Μπράιαντ, μαύρο αξιωματικό της αστυνομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments