Ελλάδα

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Την Πάτρα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Την Πάτρα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Μετά τα Καλάβρυτα η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» βρέθηκε στην Πάτρα, όπου και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αλλά και τον Δήμαρχο της πόλης.

Την Πάτρα επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 16 Ιουνίου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, και τα Μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας σε περιοχές και πόλεις που αποτέλεσαν κοιτίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτάσεις για δράσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής και αφορούν τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Επιτροπή ενώ επεσήμανε τη σύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τοπόσημα της Ελληνικής Επανάστασης και κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την ιστορία του Ελληνισμού τα τελευταία 3.000 χρόνια. Είναι η γη του Ολυμπισμού, της φλόγας, της συναδέλφωσης και της ειρήνης. Είναι ταυτόχρονα όμως και η γη των Καλαβρύτων και του Μεσολογγίου, της φλόγας δηλαδή της Επανάστασης, της φλόγας των αγώνων των Ελλήνων για τη αναγέννηση της πατρίδας μας. Η κυρία Αγγελοπούλου υπηρέτησε το Ολυμπιακό ιδεώδες με επιτυχία. Με τις προσπάθειές της κατάφερε να έρθουν ξανά στην πατρίδα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θεωρούμε ότι με την ίδια επιτυχία θα βοηθήσει και θα υπηρετήσει την ανάγκη που υπάρχει για τη χώρα μας να ξαναγεννηθεί, έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Είναι μια πρόκληση σχετίζεται με το παρελθόν, το πώς φτάσαμε στο σήμερα, αλλά και το μέλλον, το πώς θα πορευτούμε στο αύριο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μπορεί να καταλάβει την αξία που έχει η ανάδειξη αυτής της συνέχειας του Ελληνισμού. Αλλά και την αξία που έχει η ανάδειξη του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα, ενός τόπου που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε δράση. Ευχαριστούμε και πάλι για την επίσκεψη και θεωρούμε ότι η συνεργασία μας από εδώ και στο εξής θα είναι όλο και πιο στενή, όλο και πιο δημιουργική. Εξάλλου, η Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουν να δείξουν σε όλους και να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο Ελληνισμός έχει παρελθόν, έχει παρόν αλλά έχει και μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε το κομβικό ρόλο της συνεργασίας για την επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων καθώς και την πρόταξη δράσεων που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον:

«Κύριε Περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου. Είστε ένας νέος άνθρωπος, εκλεγμένος, με γνώσεις και πτυχία. Έχετε ένα ιστορικό βάρος στους ώμους σας γιατί εκπροσωπείτε μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά Ελλάδα. Σε πολλά σημεία αυτής της περιοχής ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που μας έκανε ελεύθερους και της οποίας τα 200 χρόνια θα γιορτάσουμε το 2021. Έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία. Ο στόχος του κ. Περιφερειάρχη δεν είναι απλώς να γιορτάσει αυτά τα 200 χρόνια. Είναι να δει πώς τα ιστορικά στοιχεία που είναι μοναδικά στην περιοχή της Περιφέρειάς του μπορούν να αποκτήσουν ζωή στο παρόν και να μας βοηθήσουν να οπλιστούμε και να ετοιμάσουμε με νέους τρόπους τη ζωή μας στο μέλλον. Κοινωνοί αυτής της προσπάθειας είναι όλοι οι πολίτες και για αυτό έχει σημασία να συνεργαζόμαστε. Και οι πολίτες θα δουν στην καθημερινότητά τους αυτές τις δράσεις οι οποίες στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσουν τη σφραγίδα που βάζουν οι ίδιοι οι Έλληνες στον εορτασμό».

Για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια τοποθετήθηκαν και τα δύο Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Νίκος Κανελλόπουλος, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Ιατρικής, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών, Καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με τον οποίο είχε μια πολύ γόνιμη συζήτηση για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, τις διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να διαβάζει την ιστορία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου, όπως η ανεργία. Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των 200 χρόνων από το 1821 μέχρι σήμερα, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από το παρελθόν και να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον. “Οι άνθρωποι δημιούργησαν την Επανάσταση και δημιουργούν και τη ζωή. Πιστεύουμε στον άνθρωπο και στους εργαζόμενους που χτίζουν τον τόπο μας. Αυτοί είναι και οι πρωταγωνιστές της ζωής. Γιατί, λοιπόν, ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος, ενώ μπορούμε και πηγαίνουμε στον Άρη, ενώ έχει προχωρήσει τόσο η επιστήμη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν αυτά που πρέπει να έχουν;” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να ξαναγράψει την Ιστορία και απηύθυνε κάλεσμα στον Δήμαρχο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μέσα από την κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή: “Θέλουμε το όνομά σας και του Δήμου Πατρέων να είναι στην πλατφόρμα της Επιτροπής. H υπόθεση αυτή πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους… Ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται και τι πιστεύει ο καθένας, είμαστε Έλληνες και έχουμε κοινές μνήμες. Μπορεί να έχουμε διαφορετικά όνειρα αλλά όλους μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα. Αν με ρωτήσετε εμένα, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελ να θυμάται ο κόσμος ότι λόγω της επετείου του 2021 η κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή της σε δράσεις άφησε τη σφραγίδα της για την επόμενη μέρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments