Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν το έλαβαν

Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν το έλαβαν
Επίδομα 534 ευρώ: Το εν λόγω χρηματικό ποσό καταβλήθηκε το τελευταίο 48ωρο σε όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή σύμβασης τον μήνα Μάιο αλλά υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν το έλαβαν.

Η πληρωμή για το επίδομα των 534 ευρώ ξεκίνησε τη Δευτέρα (15 Ιουνίου), αν και ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή (12 Ιουνίου). Ωστόσο, υπήρξαν πολλοί εργαζόμενοι που δεν έλαβαν το εν λόγω χρηματικό ποσό.

Οι πληρωμές αφορούσαν σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιο και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Δυστυχώς, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που είχαν την αίσθηση ότι θα λάμβαναν όλο το ποσό των 534 ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, καθώς καταβλήθηκαν ποσά ανάλογα με τον χρόνο που ο εργοδότης δήλωσε πως τελούσαν σε αναστολή. Για παράδειγμα, για 1 ημέρα αναστολής καταβλήθηκαν 17,8 ευρώ ενώ για 30 ημέρες αναστολής 534 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή σύμβασης αλλά δεν έλαβε το επίδομα των 534 ευρώ;

Οι εργαζόμενοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ λοιπόν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της φορολογικής διοίκησης, πρέπει να απευθυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια από τους εργοδότες τους. Όσο για τον λόγο που συνέβη κάτι τέτοιο είναι είτε επειδή δεν πρόλαβαν είτε επειδή αμέλησαν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών και έτσι οι εργαζόμενοί τους δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή.

Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν, σύμφωνα με το cnn, πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον εργοδότη της για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζουν τα ίδια στελέχη, μπορεί να γίνει ανάκληση µόνο εκ παραδρομής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργαζόμενου µε ορθή επανάληψη και πως σε αναστολή μπορούσαν να τεθούν μόνο συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές στις 21 Μαρτίου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος;

Θυμίζουμε πως δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα ή σε αναστολή μετά και τις 18 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέχρι και τις 18 Μαΐου θα δικαιούνται 300 ευρώ. Η αποζημίωση των 300 και των 534 ευρώ είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους είναι πληττόμενοι ενώ δεν τους είχαν επιβληθεί περιορισμοί. Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος σχετικά με τα συγκεκριμένα επιδόματα, αυτά αφορούν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων μηνών. «Είναι σαφώς περιορισμένη η γκάμα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments