Ελλάδα

Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Πρόγραμμα για την προστασία τους

Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Πρόγραμμα για την προστασία τους
Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Τριετές μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Ολλανδία. Το πρόγραμμα στοχεύσει στην ενίσχυση των ελληνικών Αρχών ως προς την επιτροπεία, υποδοχή και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων που ζουν στη χώρα μας.

Πρόγραμμα συνεργασίας για την ενίσχυση του συστήματος επιτροπείας, υποδοχής και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Άνκι Μπρόκερς – Κνολ. Η υπογραφή έγινε με τηλεδιάσκεψη, παρουσία της πρέσβειρας της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Στέλα Ρόνερ, και αντιστοίχως του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Πλεξίδα. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά σε τριετές πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας των αρμόδιων ελληνικών αρχών στον τομέα της επιτροπείας. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους έως 4 εκατομμυρίν ευρώ.

Αναλυτικά όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

  • Κατασκευή ασφαλών δομών φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 48 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους
  • Υποστήριξη του συστήματος επιτροπείας
  • Ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης των επιτρόπων και της ομάδας διαχείρισης που θα επιβλέπει τους επιτρόπους
  • Λειτουργία συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιτρόπων, μέσω μηχανισμού παραπόνων και ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη συλλογή και παρουσίαση στατιστικών δεδομένων για την επιτροπεία
  • Συμμετοχή εμπειρογνωμόνων με ειδική τεχνογνωσία σε σχετικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ειδικότερα των συστηματικών ελληνικών προσπαθειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την εξασφάλιση επαρκούς στήριξης προς τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «το δίκτυο των διμερών συνεργασιών στα θέματα μετανάστευσης διευρύνεται προς όφελος της χώρας μας, που ως χώρα πρώτης γραμμής και υποδοχής αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Σημειώνεται πως πάνω από 5.200 ασυνόδευτα ανήλικα διαμένουν στην Ελλάδα:

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διαμένουν αυτή τη στιγμή περίπου 5.200 ασυνόδευτα ανήλικα και έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 60 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 εκατομμυρίων πολιτών δεν μπορεί να υποδεχτεί κάποια από αυτά τα παιδιά. Πάντως, σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα στη Πορτογαλία στις 27 Ιουνίου. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος, Άνταμπερτ Γιάνς, από τον Απρίλιο, έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιχειρήσεις μετεγκατάστασης (στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο). Χθες, οκτώ ασυνόδευτοι νέοι μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία.

Αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ξεχωριστού διμερούς συστήματος μετεγκατάστασης μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας. Τονίζεται, ότι οι μετεγκαταστάσεις περίπου 1.600 παιδιών και νέων θα ξεκινήσουν ξανά αυτό το μήνα, με την επόμενη μεταφορά να πραγματοποιείται στις 27 Ιουνίου στην Πορτογαλία. “Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στα έντεκα συμμετέχοντα κράτη μέλη συν τη Νορβηγία και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε έντονα όλα τα κράτη μέλη μας να επιδείξουν αλληλεγγύη”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments