Ελλάδα

Πλοία κορωνοϊός: Συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Πλοία κορωνοϊός: Συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων
Πλοία κορωνοϊός: Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι στα πλοία για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συστηματικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 19 Ιουνίου, το Λιμενικό Σώμα. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών, από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που θα βρίσκονται στα πλοία της ακτοπλοΐας. Στόχος των ελέγχων, είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας, από πληρώματα και επιβάτες, σε μία περίοδο που η κίνηση επιβατών με πλοία αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή άνοδο των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας.

«Η προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών, αλλά και των επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, ήταν και παραμένει καθοριστική προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε: «Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι σήμερα. Με την προσθήκη συστηματικών ελέγχων, στοχεύουμε στην καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας με πρόσθετη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, αλλά και τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού επιτήρησης. Με τη συνεργασία όλων και την πολύτιμη συμβολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε ασφαλή ταξίδια με πλοία και νησιά χωρίς κρούσματα».

Υπενθυμίζεται πως η μετακίνηση στα νησιά είναι ελεύθερη για όλους από τις 25 Μαΐου.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι θερμομετρούνται, συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν επιτρέπεται η επιβίβαση τους. Το ερωτηματολόγιο τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR). Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα, πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας. Σημειώνεται, ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορωνοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους απολυμαίνονται.  Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments