Ελλάδα

Τρίκαλα: «Συλλέκτης» χρυσών βραβείων στα Μαθηματικά μαθητής

Τρίκαλα: «Συλλέκτης» χρυσών βραβείων στα Μαθηματικά μαθητής
Τρίκαλα: Εντυπωσιάζει με τις γνώσεις και τις ικανότητές του στα Μαθηματικά ένας 18χρονος από την πόλη των Τρικάλων. Έχει σαρώσει τα βραβεία παγκοσμίως και έχει γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Άξιος συγχαρητηρίων είναι ο 18χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα, Δημήτρης Λώλας, ο οποίος κατακτά βραβεία στα Μαθηματικά το ένα μετά το άλλο. Τελευταίο του είναι ένα από τα έξι χρυσά βραβεία της 36ης Ελληνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας «Ο Αρχιμήδης». Αδελφός του Δημήτρη είναι ο επίσης βραβευμένος Παναγιώτης Λώλας. Επόμενος στόχος του 18χρονου είναι η διάκριση στην 60ή Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει τον Ιούλιο στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο ίδιος, με πατέρα χημικό μηχανικό και μητέρα φιλόλογο, μεγάλωσε “αγκαλιά” με πολλά βιβλία.

«Ήταν λίγο αναπόφευκτο όλο αυτό. Ο αδελφός μου διάβαζε συνέχεια Μαθηματικά και έλυνε ασκήσεις. Κάπως έτσι και εγώ αγάπησα τα Μαθηματικά» λέει στο «Έθνος» ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στα Τρίκαλα, που μελετά για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις χωρίς φροντιστήριο, χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα. Μάλιστα, στα Μαθηματικά ο ίδιος βοηθά τους φίλους και τους συμμαθητές του όταν δυσκολεύονται. Σημειώνεται, πως έχει γίνει ήδη δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιμένει απαντήσεις στις αιτήσεις που έστειλε σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο ίδιος δηλώνει πως είναι μια ευκαιρία να βρεθεί κοντά στον αδελφό του, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πλήρη υποτροφία στο ΜΙΤστα Μαθηματικά και συνεχίζει με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ένα από τα πέντε κορυφαία των ΗΠΑ. «Μακάρι να καταφέρω να πάω στην Αμερική. Έχω μείνει τρεις μήνες για ένα σεμινάριο Μαθηματικών και θα ήθελα πολύ να σπουδάσω στη μακρινή ήπειρο» τονίζει ο Δημήτρης, ο οποίος ονειρεύεται να ασχοληθεί με την έρευνα ή να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Τα Μαθηματικά είναι για τον 18χρονο μαθητή «μια σπουδαία επιστήμη, που σε βοηθά να αντιληφθείς τον κόσμο. Μπορείς να εξηγήσεις διάφορα φυσικά φαινόμενα, να καταλάβεις πράγματα που γίνονται γύρω σου». Αγοράζει βιβλία Μαθηματικών και βοηθήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσπαθεί να λύνει δύσκολες ασκήσεις στον ελεύθερο χρόνο του. Κάποιες δεν κατάφερε να τις φτάσει έως το τέλος και τις άφησε -για την ώρα- στην άκρη. Θέλει όμως να επιστρέψει σε αυτές όταν μελετήσει καλύτερα τη θεωρία πάνω στην οποία βασίζονται.

«Είναι ένας άριστος μαθητής και στα Μαθηματικά ξεφεύγει από το επίπεδο του σχολείου, είναι στην ίδια θέση με έναν φοιτητή Πανεπιστημίου. Είναι επίσης ένα καλό παιδί, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα και είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στο σχολείο μας» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Μανάκος.

Διακρίσεις του 18χρονου:

Ο Δημήτρης Λώλος μετρά -μέχρι στιγμής- δύο Ολυμπιακά μετάλλια στα Μαθηματικά, αρκετά χρυσά σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, πολλά βραβεία και διακρίσεις. Συμμετέχει από την Α’ Γυμνασίου ανελλιπώς σε όλους τους διαγωνισμούς και πάντα επιστρέφει με βραβείο. Εκτός από τα Μαθηματικά, παίζει μπάσκετ, πηγαίνει γυμναστήριο, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες, σερφάρει στο Διαδίκτυο και συναντά τους φίλους του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments