Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγει η “Εργάνη” για διορθώσεις λαθών

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγει η “Εργάνη” για διορθώσεις λαθών
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: 7.000 εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από το Μάιο δεν έλαβαν το επίδομα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ανοίξει και πάλι το πληροφοριακό σύστημα για να διορθωθούν αστοχίες στις αιτήσεις των εργοδοτών η στα ΙΒΑΝ των εργαζόμενων.

Την δυνατότητα διόρθωσης λαθών ή τυχόν αστοχίες που έγιναν ακόμη και κατά την πρώτη διαδικασία των αναστολών, στο σύστημα «Εργάνη» ζήτησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ). Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν και διορθώσεις λαθών που έγιναν από λογιστήρια και είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταβληθεί σε εργαζόμενους το ειδικό επίδομα. Συνεπώς, 7.000 εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από το Μάιο στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοιού, να μείνουν απλήρωτοι, εξαιτίας λαθών στις αιτήσεις των εργοδοτών ή στα ΙΒΑΝ των εργαζόμενων. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση οι συγκεκριμένοι μισθωτοί θα λάβουν την αποζημίωση έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Επιπλέον το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) ζήτησε τη δυνατότητα διορθώσεων ώστε οι λογιστές – φοροτεχνικοί:

  • Να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις, στις αιτήσεις αποζημίωσης – αναστολής των εργαζομένων, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.
  • Να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης της πραγματικής ημερομηνίας έναρξης και λήξης της αναστολής εργασίας, καθώς το σύστημα φέρνει προσυμπληρωμένη την ημερομηνία έναρξης αναστολής χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης με αποτέλεσμα να καταβάλλονται λάθος ποσά.

Παράλληλα παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η υποβολη του εντύπου, που αφορά στις παρατάσεις – οριστικές διακοπές των συμβάσεων για το μήνα Μάιο και άμεση έκδοση αναλυτικών οδηγιών για την συμπλήρωση του σχετικού εντύπου από τους εργοδότες. Όλες οι υποβολές των εντύπων που αφορούν στο μήνα Ιούνιο, να έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για το επίδομα 534 ευρώ που θα πάρουν ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τον Μάιο

Συγκεκριμένα περίπου 200.000 επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί τον Μάιο περιμένουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300 και 534 ευρώ, ανάλογα το πότε άνοιξαν οι επιχειρήσεις τους εντός του προηγούμενου μήνα.Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 300 ευρώ και 534 ευρώ αντίστοιχα και ανάλογα με τις ημέρες που ήταν κλειστοί, είναι όσοι επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή και κατά τη διάρκεια του Μαίου. Όσοι έμειναν κλειστοί έως τις 18 Μαίου δικαιούνται 300 ευρώ ενώ όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, 534 ευρώ. Για αυτούς έως και τις 25 Ιουνίου θα παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για να υποβάλλουν αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ ή 300 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι 29 ή 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής.

Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι
  • Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων
  • Επιχείρηση με τη μορφή ομόρρυθμης, ετερόρρυθμης εταιρείας, εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής (ΙΚΕ), με μέχρι και είκοσι (20) εργαζόμενους ή χωρίς καθόλου εργαζομένους,
  • Συμπλοιοκτησία, κοινωνία αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα (εξαιρούνται οι κοινωνίες κληρονόμων εταίρων ΕΠΕ
  • Όσοι έχουν έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και ενεργό στις 20.03.2020 Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έναν από τους αναγραφόμενους στους πίνακες (Ι ή ΙΙ)της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 134/16.6.2020, είτε ως κύριο ή ως δευτερεύοντα του οποίου τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.
  • Επιχείρηση που στις 20.3.2020 εντασσόταν στην γενική κατηγορία πληττόμενων δραστηριοτήτων και των οποίων η δραστηριότητα υπάγεται στις περιγραφικές (χωρίς αναγραφή ΚΑΔ) δραστηριότητες που αναφέρονται στο τέλος του συνημμένου πίνακα Ι ή ΙΙ της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 134/16.6.2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments