Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ευχάριστα νέα για τους ιδιοκτήτες – Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ευχάριστα νέα για τους ιδιοκτήτες – Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία
Αδήλωτα τετραγωνικά: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά μέτρα έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν τα τετραγωνικά μέτρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου έπειτα από την ανακοίνωση της παράτασης της όλης διαδικασίας.  Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο τρόπος για τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων μπορεί να γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Η διαδικασία ωστόσο είναι απλή. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, ενώ μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους.

Ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167)

Για αυτούς που υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης. Με άλλη τροπολογία, από 1η Οκτωβρίου 2020, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) – ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.

Επισημαίνονται επίσης κι  οι παρακάτω διατάξεις της τροπολογίας:

  • Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15 Ιουλίου 2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.
  • Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η Ιουλίου 2020.
  • Ρυθμίζονται – για λόγους ταχύτητας – τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Αυτά πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που διαπιστώσει πως κάτι είναι λάθος στη δήλωση

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9, είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet. Ωστόσο, αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments