Οικονομία

Δώρο Πάσχα 2020: Μέχρι πότε ισχύει η προθεσμία για την καταβολή του [vid]

Δώρο Πάσχα 2020: Μέχρι πότε ισχύει η προθεσμία για την καταβολή του [vid]
Δώρο Πάσχα 2020: Oι εργοδότες οφείλουν να το πληρώσουν στους μισθωτούς εργαζομένους τους στο σύνολό του και στη συνέχεια το κράτος θα πληρώσει το δικό του μερίδιο.

Μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου οι εργοδότες οφείλουν να πληρώσουν στους μισθωτούς εργαζομένους τους το Δώρο Πάσχα στο σύνολό του και στη συνέχεια το κράτος θα πληρώσει στις επιχειρήσεις το μερίδιο που του αντιστοιχεί.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει επίσης, ότι οι επιχειρήσεις θα βάλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αποδώσουν και τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς. Στην περίπτωση τέλος, επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα, θα πρέπει να υποβάλλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Τι δηλώνουν οι εργοδότες στη δήλωση;

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα κατά το μέρος που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, από 1 Ιουλίου του 2020 έως 10 Ιουλίου του 2020, το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός».

Στο έντυπο δηλώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις), που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πότε θα πληρώσει το κράτος τους εργοδότες;

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, η καταβολή της κρατικής επιδότησης στις επιχειρήσεις για την καταβολή του δώρου θα γίνει στις 20 Ιουλίου. Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η υποβολή των προαναφερόμενων Α.Π.Δ. θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48/τ. Α’/12-2-2004) και του άρθρου 19 παρ. 1 του ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ. Α’/11-4-2012), όπως ισχύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments