Ελλάδα

Λογιστές αποχή: Νέες κινητοποιήσεις – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Λογιστές αποχή: Νέες κινητοποιήσεις – Τι ζητούν από την κυβέρνηση
Λογιστές αποχή: Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, οι λογιστές προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί τους μισθωτούς λογιστές η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν την Παρασκευή 3 Ιουλίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών αναφέρει: «Καλούμε τους μισθωτούς λογιστές, βάζοντας μπροστά τις εργατικές διεκδικήσεις, να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων μισθωτών λογιστών στις πόλεις που υπάρχουν. Να συμβάλλουν στην δημιουργία νέων στις υπόλοιπες, να οργανώσουν και να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις τους για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση. Τώρα είναι η ώρα για δράση!

Χαιρετίζουμε τις 2ήμερες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πολλών Ενώσεων αυτοαπασχολουμένων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου σε όλη τη χώρα.

Η ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που διανύουμε έχει επιπτώσεις και στον δικό μας κλάδο. Οι λογιστές σήκωσαν μεγάλο βάρος στις πλάτες τους την περίοδο της πανδημίας, αφού έπρεπε να μελετήσουν και να εφαρμόσουν ένα καταιγισμό ΠΝΠ, ερμηνευτικών εγκυκλίων κλπ παράλληλα με τον ήδη αυξημένο φόρτο εργασίας και τις αρμοδιότητες που μας έχει μεταφέρει το κράτος, χωρίς βέβαια καμία αύξηση στους μισθούς μας.

Είναι γενικευμένο αυτή την περίοδο το αίσθημα ότι «δεν πάει άλλο». Ειδικά στα λογιστικά γραφεία φαντάζει απίθανο για την πλειοψηφία από εμάς να μπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς να εξουθενωθεί σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Και η κατάσταση προφανώς θα γίνει χειρότερη, αφού είμαστε στην αρχή νέας καπιταλιστικής κρίσης, που αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας, αύξηση της απληρωσιάς, ακόμα πιο μεγάλη εντατικοποίηση».

Στη συνέχεια η Ομοσπονδία προσθέτει: «Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου αφού αυτή η κατάσταση οδηγεί στη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες εταιρείες, ενισχύεται ο ρόλος τους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό συνοδεύεται από ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση της εργασίας, λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, κάνοντας πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό, αλλά και τη φυσική και οικονομική εξόντωση των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών λογιστών.

Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες από πολλούς συναδέλφους για ατελείωτα ωράρια, για μαύρη εργασία. Την ίδια ώρα πολλοί εργοδότες καλούν προκλητικά εργαζόμενους να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές άδειες και να προετοιμάζονται για δουλειά 12ωρα και Σαββατοκύριακα.

Σε πολλές εταιρίες του κλάδου παρά την άρση των μέτρων γίνεται προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Σε μεγάλο ποσοστό των εταιριών που εργάζονται με τηλεργασία, υπάρχει κατάχρηση του ωραρίου εργασίας, αφού ο κανόνας είναι η δουλειά μέχρι αργά το βράδυ καθώς και η δουλειά σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς βέβαια καμία δήλωση για υπερωρίες.

Η ΠΟΛ και τα σωματεία-μέλη της έχουν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα αυτή την περίοδο. Με παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς, διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συζητήσεις, ενημερώσεις. Με συνεχή δράση με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής και της εργασίας μας, την υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο.

Από την άλλη έχουμε την ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητήριου (ΟΕΕ) και άλλων φορέων που στήνουν κοινές επιτροπές με το Υπουργείο για να εκτονώσουν την δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Το μόνο που κάνουν είναι να ψελίζουν αιτήματα για την (αναγκαία) παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα όμως συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης που εντατικοποιούν την εργασία μας, που ξεχειλώνουν τα ωράρια μας, που μονιμοποιούν την τηλεργασία, καταστρατηγούν τις άδειες, εχθρεύονται την ύπαρξη και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην ηγεσία του ΟΕΕ.

Θεωρούμε ότι η από κοινού πάλη των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου είναι μονόδρομος απέναντι στην κοινή αιτία των προβλημάτων μας, που δεν είναι άλλη από την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που τους εξυπηρετεί. Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!».

Τα αιτήματα των λογιστών

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που περιέχονται στις ΠΝΠ.

– Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πρακτικής άσκησης που λήγουν, σε αορίστου.

– Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

– Προστασία του ωραρίου, όχι στο ωράριο λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 5ήμερο-8ωρο. Το διάλειμμα να συμπεριλαμβάνεται στον χρόνο εργασίας

– Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

– Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.

– Η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν στην υγεία μας και στην ασφάλειά μας (απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού). Να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

– Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

– Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

– Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο «ΕΡΓΑΝΗ». Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020. Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την 15/09 ώστε ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών. Nα μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments