Πολιτική

Ροζάκης Χρήστος: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του για το Καστελόριζο

Ροζάκης Χρήστος: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του για το Καστελόριζο
Ροζάκης Χρήστος: Αντιδράσεις από «γαλάζια» στελέχη, μετά τις δηλώσεις του επιστημονικού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών για το Καστελόριζο. «Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις τούρκικες ακτές. Είναι απομονωμένο». Αυτή ήταν η δήλωση που άναψε φωτιές.

Αντιδράσεις από «γαλάζια» στελέχη έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, του επιστημονικού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών, για τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου. Σε συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV ο κ. Ροζάκης είπε για το ακριτικό νησί ότι «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Αυτές οι δηλώσεις του άναψαν φωτιά στη Νέα Δημοκρατία με τους Συρίγο και Κουμουτσάκο να τοποθετούνται δημόσια εναντίον του συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης για το Καστελλόριζο

Σε απόσπασμα δηλώσεων του κ. Ροζάκη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελλόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε: «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο». Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν το νησί αποτελεί συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, ο κ. Ροζάκης επανέλαβε ότι το νησί βρίσκεται «σε απόσταση».

Συνεχίζοντας, κι αφότου εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα», ο ίδιος παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα. «Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων», σημείωσε ο κ. Ροζάκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αντέδρασε στις συγκεκριμένες δηλώσεις λέγοντας ότι είναι «αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας», ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, παρατήρησε ότι ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε «είναι πιο προσεκτικός»

Κουμουτσάκος: Αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, «να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας».Σε ανάρτησή του στο Twitter, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος ανάφερε:«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα».

Και πρόσθεσε:«Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´ άκρη σ´ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Συρίγος για Ροζάκη: Έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός

Τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη σχολίασε και ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1. Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ο κ. Ροζάκης «θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» όταν διατυπώνει τέτοιες απόψεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για τον «κορυφαίο Έλληνα διεθνολόγο» αν και όπως σημείωσε, ο ίδιος έχει «σοβαρές διαφωνίες» μαζί του.

Διευκρινίσεις Ροζάκη για το Καστελόριζο

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε ο κ. Ροζάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο κ. Ροζάκης φέρεται να δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίστηκα ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στην Ελλάδα. Εγώ ισχυρίζομαι ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα, στο σύμπλεγμα. Έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ το Καστελόριζο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments