Διεθνή

Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει μία άλλη Λιβύη

Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει μία άλλη Λιβύη
Αναστασιάδης: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία και από όλους οι οποίοι μας συμπαραστέκονται, πως η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε για μία ακόμα φορά, την πάγια βούληση του να αγωνιστεί για λύση του Κυπριακού.

Όπως επαναβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (2 Ιουλίου) ο κος Αναστασιάδης, «δεν είναι δυνατό να αποδεχθώ λύση η οποία αντί να οδηγεί σε ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, ενδεχόμενα την επομένη να καταρρεύσει και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουμε να λύσουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία και από όλους οι οποίοι μας συμπαραστέκονται, πως η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος και της Τουρκίας».

«Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει μια άλλη Συρία, μια άλλη Λιβύη, ένα άλλο Ιράκ»

Και συνέχισε σε ομιλία για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού: «Είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, αλλά αρκεί κάποιοι να μην θεωρούν ότι αυτό το νησί θα αποτελέσει μια άλλη Συρία, μια άλλη Λιβύη, ένα άλλο Ιράκ, μέσα στους σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας». Όπως είπε: «Γαλάζια είναι και η δική μας πατρίδα, με την έννοια ότι περιβρέχεται από μια θάλασσα που είναι γαλάζια, και σαν κυρίαρχη χώρα έχει ΑΟΖ και παρακολουθούμε όλοι τις παραβιάσεις, τη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας, που κατά άλλα ήθελε λύση του κυπριακού προβλήματος και όχι έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Παρακολουθούμε όλοι τι συμβαίνει στη Συρία, παρακολουθούμε όλοι τι συμβαίνει στη Λιβύη, παρακολουθούμε τις προκλήσεις εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας», προσέθεσε. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως ο ίδιος απέδειξε πως προσπάθησε να ακολουθήσει το όραμα του ιδρυτή της παράταξης, του Γλαύκου Κληρίδη για επανένωση της Κύπρου. Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του προβλήματος, ύστερα από την εισβολή και την κατοχή «της πατρίδας μας πετύχαμε η ΕΕ να είναι παρούσα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πετύχαμε η Τουρκία για πρώτη φορά να συμμετέχει στον διάλογο για λύση του Κυπριακού, πετύχαμε για πρώτη φορά να κατατεθεί χάρτης εδαφικών περιοχών όπου οι δύο κοινότητες θα συμβίωναν ειρηνικά».

«Αποδείξαμε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού»

«Αποδείξαμε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού, και δεν με απασχολούν κάποιοι παράγοντες, και μιλώ για τρίτους, ξένους, που μπορεί να έχουν τα δικά τους αφηγήματα, αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο Κραν Μοντανά κατέθεσα γραπτές προτάσεις», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το έπραξε «χωρίς να λαμβάνω υπόψη το πολιτικό κόστος, όπως έπραξα άλλωστε και το 2004». «Όμως», συνέχισε, «δεν ήταν δυνατόν να οδηγηθούμε στο ποθητό διότι η Τουρκία εμμένει σε θέσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν ούτε τους Τ/κ ούτε τους Ε/κ αλλά μόνο τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Και αυτό δεν θα ήταν δυνατό να το αποδεχθώ διότι θα ήταν υποδούλωση του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βουλιμία ή τις βουλήσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφερόμενος στα σχόλια που εκφράστηκαν σε σχέση με τις αναφορές σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο κος Αναστασιάδης δήλωσε πως «αυτά ουδόλως έχουν σχέση» με αυτό που ήθελε να μεταδώσει. Όπως ανέφερε, αυτό που είπε είναι ότι «με βάση τον πατριωτικό ρεαλισμό αυτό που υπαγορεύεται είναι ένας πολιτικός είναι να μπορεί να επιλέξει τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να πετύχει ένα στόχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments