Πως Να

Πώς να κάνω το σπίτι μου πιο δροσερό

Πώς να κάνω το σπίτι μου πιο δροσερό
Επειδή πήραμε μια πρώτη γεύση από τις ζέστες που θα ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι, βρήκαμε μερικούς εύκολους τρόπους να κρατάμε το σπίτι δροσερό.

Μπορεί το κλιματιστικό να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δροσιστείτε το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο οικονομικό και οικολογικό.

Προβληματίζεστε πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, όσο το δυνατόν περισσότερο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; Επειδή πήραμε μια πρώτη γεύση από τις ζέστες που θα ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι, βρήκαμε μερικούς εύκολους τρόπους να κρατάμε το σπίτι δροσερό.

Κρατήστε έξω το φως του ήλιου

Όπως μπαίνει στο σπίτι, από το κλειστό ή το ανοιχτό παράθυρο, ο ήλιος ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, μετατρέποντάς το σε… θερμοκήπιο. Μία από τις πιο απλές και συνηθισμένες μεθόδους φυσικού δροσισμού είναι η ηλιοπροστασία. Τα στόρια και οι περσίδες στα παράθυρα είναι η τέλεια λύση σκίασης εσωτερικού χώρου και σας βοηθούν να ελέγχετε την ποσότητα του ηλιακού φωτός που επιθυμείτε να έχετε στον χώρο σας.

Επιπλέον, κρατήστε τα παντζούρια όσο γίνεται κλειστά κατά τις μεσημεριανές ώρες, δημιουργώντας έτσι μια δροσερή, σκιερή ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να είναι τόσο σκοτεινό το σπίτι, προτιμήστε τουλάχιστον λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες οι οποίες θα παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας καλός ανεμιστήρας οροφής

Θα ρίξει την θερμοκρασία μέσα στον χώρο σας κατά 3 βαθμούς ενώ καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να καθοδηγεί το ζεστό αέρα προς τα επάνω. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπνοδωμάτιο.

Προτιμήστε τους χαμηλούς επιδαπέδιους που δεν σας «χτυπούν» κατευθείαν στο σώμα, αλλά διαχέουν δροσερό αέρα στο δωμάτιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλαίσθητοι ανεμιστήρες και συγχρόνως αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή λύση για μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Καλή μόνωση

Αν θέλετε να κρατήσετε τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, τότε φροντίστε να του κλείσετε οποιαδήποτε πιθανή διέξοδο. Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη από την ταράτσα για παράδειγμα, αλλά και να μην αφήσετε τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα.

Προσοχή στις λάμπες πυρακτώσεως

Οι συγκεκριμένες λάμπες όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις LED για παράδειγμα, αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα. Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στον χώρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πατάτε τον διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσετε να σκοντάφτετε πάνω σε έπιπλα.

Η πιο ιδανική λύση είναι η αντικατάσταση των τυπικών λαμπών πυρακτώσεως με φωτισμό LED. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπως χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον, βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ δεν παράγουν καθόλου θερμότητα.

Μειώστε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Οι ηλεκτρικές συσκευές, μεγάλες και μικρές, όταν λειτουργούν εκπέμπουν θερμότητα και ανεβάζουν τη μέση θερμοκρασία του σπιτιού. Μιας και το ψυγείο είναι απολύτως απαραίτητο, βάλτε πλυντήριο τις νυχτερινές ώρες καθώς αερίζετε και αντικαταστήστε προσωρινά τον φούρνο με μια ψησταριά στο μπαλκόνι ή την αυλή. Όσο για τα φώτα, καλό είναι να ανάβουν τα απολύτως απαραίτητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments