Ελλάδα

Πάρος Σάμινα: Είκοσι χρόνια μετά, το κουφάρι του ναυαγίου συνεχίζει να ρυπαίνει

Πάρος Σάμινα: Είκοσι χρόνια μετά, το κουφάρι του ναυαγίου συνεχίζει να ρυπαίνει
Πάρος Σάμινα: Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το ναυάγιο αλλά οι συνέπειές του είναι ακόμα εδώ. Στην θαλάσσια περιοχή εντοπίζεται διαρροή καυσίμων από το κουφάρι του πλοίου

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το τραγικό ναυάγιο του πλοίο Σάμινα και όμως τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ. Το κουφάρι του πλοίου μολύνει την θάλασσα της Πάρου, καθώς παρουσιάζεται ακόμα διαρροή καυσίμων. Ανησυχία επικρατεί στο νησί των Κυκλάδων καθώς το ζήτημα της μόλυνσης επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή, τη ζωή των κατοίκων αλλά και την τουριστική εικόνα του νησιού στην πιο δύσκολη περίοδο.

Συνάντηση του δημάρχου του νησιού με τον υπουργό Ναυτιλίας

Το ζήτημα της πρόσφατης διαρροής καυσίμου από το κουφάρι του ναυαγισμένου προ 20ετίας πλοίου Σαμίνα στις Πόρτες της Πάρου, δρομολόγησε την άμεση συνάντηση του Δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στην Αθήνα αύριο και στόχος της συνάντησης είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το ναυάγιο.

Η μόλυνση είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού

Η μόλυνση έχει πάψει να είναι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος. Είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Πρωταρχικός σκοπός της συνάντησης είναι η αναγκαία άμεση ενέργεια της απάντλησης του καυσίμου του ναυαγισμένου πλοίου αλλά και η ανέλκυσή του σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Έχει ήδη καταρτιστεί από το Δήμο Πάρου ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξεύρεση των πόρων αλλά και την όλη διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο και θα παρουσιαστεί στον Υπουργό κατά τη συνάντηση, αποτελώντας αντικείμενο της συζήτησης που θα διεξαχθεί με τον Δήμαρχο Πάρου.

Οι θάλασσες είναι κατάλληλες για κολύμβηση

Σημειώνεται επίσης, ότι μετά από πρόσφατη ποιοτική ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή του κόλπου της Παροικίας, πιστοποιήθηκε η καθαρότητα και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο. Ήδη στην περιοχή του ναυαγίου, βρίσκονται 3 αντιρρυπαντικά σκάφη, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και ένα φουσκωτό και έχει επίσης τοποθετηθεί φράχτης αντιρρύπανσης.

Καταγγελίες κατοίκων

Το 2019 είχε προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανέλκυση του ναυαγίου αλλά σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Μάλιστα στην διακήρυξη αναφερόταν ότι «το ναυάγιο φαίνεται να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης καθόσον καθημερινά απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον και απειλείται μεγαλύτερη υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσης του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments