Πολιτική

Κομισιόν Αγιά Σοφιά: Μήνυμα για το ιστορικό μνημείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κομισιόν Αγιά Σοφιά: Μήνυμα για το ιστορικό μνημείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κομισιόν Αγιά Σοφιά: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μήνυμα μετά τα σχέδια της γειτονικής χώρας να αλλάξει το καθεστώς του ιστορικού μνημείου.

Μήνυμα σε σχέση με το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς έστειλε η Κομισιόν. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε το ιστορικό μνημείο ως σύμβολο ανοχής και διαλόγου.

Όμως, σε κανένα σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας» όσον αφορά το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, δεν προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, όταν ρωτηθήκε αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».

Ο κ. Μαμέρ επισήμανε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε ακόμα ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των θρησκευτικών ηγετών απέναντι στην εκφρασμένη δήλωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «σύνεση».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς «ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού», το οποίο είναι επίσης «ιδιαίτερα προσφιλές στη ρωσική Εκκλησία».

«Οποιαδήποτε απόπειρα να ταπεινωθεί ή να ποδοπατηθεί η χιλιετής πνευματική κληρονομιά της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εισπράττεται από τον ρωσικό λαό -άλλοτε όπως και σήμερα- με πικρία και αγανάκτηση», προειδοποίησε ο πατριάρχης της Μόσχας.

«Μια απειλή εναντίον της Αγίας Σοφίας είναι μια απειλή για το σύνολο του χριστιανικού πολιτισμού και συνεπώς για την πνευματικότητά μας και την ιστορίας μας», πρόσθεσε καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει «σύνεση».

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χθες δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας.

Όπως εκτιμά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο mesogeios tv, οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Παράλληλα, σε ερώτηση για τη στάση της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση ήταν συνετή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments