Κόσμος

Διοξείδιο του άνθρακα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές CΟ2 παρά την πανδημία

Διοξείδιο του άνθρακα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές CΟ2 παρά την πανδημία
Διοξείδιο του άνθρακα: Παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας πολλές βιομηχανίες και αεροπορικές εταιρίες παρέμεναν κλειστές, οι εκπομπές CO2 κατέγραψαν αυξητικό ρεκόρ τον μήνα Μάιο

Η απειλή της αύξησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παραμένει, καθώς όχι μόνο δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας που στις περισσότερες χώρες του πλανήτη υπήρχε lockdown, αλλά σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τον μήνα Μάιο. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις παγκόσμια είναι μεγάλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα μιλάει ξεκάθαρα για την απόλυτη ανάγκη να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα που καταγράφηκε στο Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη, σύμφωνα με το ΑΠΕ έφθασε τα 417 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, σε επίπεδα υψηλότερα από το ρεκόρ των 414,8 ppm που είχαν καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η πτώση των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού –που εκτιμάται ότι σε ορισμένες χώρες έφθασε το 26% κατά τη διάρκεια της αιχμής των μέτρων– δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις μεγάλες φυσικές διακυμάνσεις στις εκπομπές άνθρακα, η οποίες προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά και τα εδάφη στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλους παράγοντες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Θα χρειασθούν μειώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα από 20% έως 30% για έξι έως 12 μήνες ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μετρήσεων στο Μάουν Λόα, σύμφωνα με το Scripps. Τον περασμένο μήνα, η δημοσιευμένη έρευνα https://www.reuters.com/article/us-carbon-emissions/global-co2-emissions-could-fall-by-up-to-7-this-year-amid-pandemic-research -idUSKBN22V287 στο περιοδικό Nature Climate Change προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 7% φέτος.

«Ο ρυθμός αύξησης του CO2 θα μειωθεί κατάτι, όμως θα εξακολουθήσει να αυξάνεται» τονίζει σε συνέντευξή του ο Πίτερ Τανς, επικεφαλής επιστήμονας στο εργαστήριο παρακολούθησης αερίων θερμοκηπίου της NOAA. «Έτσι, μια αλλαγή 10% — μας είναι ακόμη δύσκολο να το μετρήσουμε».

Ο Μάιος αποτελεί την ετήσια αιχμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα που η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν έχει βιώσει εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο Μάουνα Λόα αποτυπώνονται σε ένα γράφημα γνωστό ως καμπύλη Keeling, που ονομάστηκε προς τιμήν του Τσάρλς Κίλινγκ, ο οποίος ξεκίνησε τις μετρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο το 1958.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments