Πολιτική

Σχοινάς Αγιά Σοφιά: Είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου

Σχοινάς Αγιά Σοφιά: Είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου
Σχοινάς Αγιά Σοφιά: «Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο».

Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως υπογράμμισε, «η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο».

«Η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO»

Στο ίδιο κλίμα είναι και η γενικότερη στάση της Κομισιόν, αν και σε κανένα σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας» σχετικά με το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς, δεν προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ερωτηθείς αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».

Παράλληλα, ο κος Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Για αυτό, η UNESCO προτάσσει ότι πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγιά Σοφιάς, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Να σημειωθεί πως το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, όπως δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments