Διεθνή

Hurriyet Αγιά Σοφιά: Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν – Ποιες αλλαγές θα γίνουν

Hurriyet Αγιά Σοφιά: Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν – Ποιες αλλαγές θα γίνουν
Hurriyet Αγιά Σοφιά: Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ασχολούνται με την προκλητική απόφαση να μετατραπεί η Μεγάλη Εκκλησία σε τζαμί.

Πρώτο θέμα στον τουρκικό Τύπο είναι η απόφαση της γειτονικής χώρας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Και ήδη οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει το «σχέδιο» μιλώντας για το πώς θα αλλάξουν το μνημείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέρονται στην κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιά Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπουν στον ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και άλλες τουρκικές εφημερίδες με την Yeni Safak να κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγιά Σοφιάς και η Turkiye, σύμφωνα με το protothema, να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών». Τέλος, η Sabah έγραφε στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγιά Σοφιά».

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Το BBC γράφει ότι «Η Τουρκία μετέτρεψε το εμβληματικό μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Στο ρεπορτάζ του γίνεται αναφορά στην προτροπή της UNESCO να μην αλλάξει το καθεστώς χωρίς συζήτηση. «Ο Ερντογάν διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», γράφει το CNN.

Η είδηση απασχόλησε και το αραβικό δίκτυο «Aljazeera», το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί».

Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη

Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να αψηφά εκ νέου την Ευρώπη, όπως σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα «Le Figaro».

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε στο δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Le Monde.

Για τη βρετανική εφημερίδα «The Times», η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενδυναμωμένος από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments