Διεθνή

Τουρκία Αγιά Σοφιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί

Τουρκία Αγιά Σοφιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί
Τουρκία Αγιά Σοφιά: Από σήμερα ξεκινάνε οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στις 24 Ιουλίου.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από σήμερα σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr που επικαλείται τουρκικά δημοσιεύματα. Η απόφαση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εκδόθηκε χθες και σήμερα οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στο κτίριο προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσευχή.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το  μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε σήμερα για τους επισκέπτες

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Νωρίτερα ο Ερντογάν σε ομιλία του σχολίασε ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς θα προχωρήσει

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στα εγκαίνια της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και Αγιά Σοφιά και επέλεξε να πει και πάλι τα ίδια που αναπαράγει τελευταία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι από τη στιγμή που ο λαός είναι μαζί του τότε έχει το δίκιο με το μέρος του. Παράλληλα είπε ότι έκανε το σωστό όπως αντίστοιχα έγινε στη Συρία και τη Λιβύη.

Το σημαντικότερο κομμάτι της ομιλίας του ήταν όταν ανέφερε ότι δεν θα δώσει σημασία σε αυτούς που αντιδρούν και θα προχωρήσει τα σχέδια του παρά την διεθνή κατακραυγή. «Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για την εικαστική μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν ειδικά χαλιά για να κρύψουν τις αγιογραφίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments