Πολιτική

Βορίδης Αγιά Σοφιά: Να κάνουμε το μουσείο Κεμάλ μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού

Βορίδης Αγιά Σοφιά: Να κάνουμε το μουσείο Κεμάλ μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού
Βορίδης Αγιά Σοφιά: «Άθλια» χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Την απόφαση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια»

Ως «άθλια» παρουσίασε την τουρκική απόφαση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, επισημαίνοντας πως φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Δύση ότι ο Ερντογάν καθίσταται απολύτως ανεξέλεγκτος και οι δυτικοί χώρες θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους», προέταξε.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε ο κος Βορίδης. «Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός.

Πώς πρέπει να απαντήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία;

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική» η οποία έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. «Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει επίσης, να αναθεωρηθεί η πολιτική σε διεθνές επίπεδο των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της», συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξουν συνέπειες»

Σε δηλώσεις σχετικά με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί προέβη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τόνισε πως πρόκειται για λανθασμένη απόφαση του Ερντογάν που θα του προκαλέσει προβλήματα. «Το θέμα της Αγιά Σοφιάς είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Προσέθεσε επίσης πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments