Πολιτική

Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση

Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση
Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Το δικό του σχόλιο έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε τζαμί.

Το διεθνές ζήτημα που αφορά στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί σχολίασε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ο εκτροχιασμός Ερντογάν φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με όλον τον κόσμο. Εφόσον θέλει να βαδίσει σε νεοοθωμανικούς δρόμους, να ξέρει ότι θα βρεθεί πολύ μακριά από την Ευρώπη και σε διεθνή απομόνωση». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Μεγάλη Εκκλησία σε τζαμί.

«Ο Ερντογάν δεν σέβεται το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης»

Ο κος Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως η Τουρκία δεν σέβεται την πολυπολιτισμικότητα και δεν είναι μία χώρα που έχει ρίξει άγκυρα στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, άλλα μάλλον έχει σηκώσει πανιά για να πάει σε άλλους δρόμους. Και συμπλήρωσε πως με αυτήν την κίνηση ο Ερντογάν δεν σέβεται το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης και δείχνει ότι θέλει να επιστρέψει σε «ένα νεοοθωμανικό όνειρο».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία και πως η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί μάς πληγώνει ως ορθόδοξους χριστιανούς ενώ τέλος, υπογράμμισε πως είναι ένα θέμα που αφορά στην Τουρκία και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τις αλλαγές

Οι τουρκικές Αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγιά Σοφιά στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημερά μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί. Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Μάλιστα, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Περιγράφει πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments