Διεθνή

Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: «Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία της»

Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: «Κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία της»
Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το θέμα σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενώ υπογράμμισε ότι το τι θα κάνει η Τουρκία με τα μνημεία της είναι δικό της κυριαρχικό δικαίωμα.

Δηλώσεις για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την στιγμή που η Ελλάδα στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προσπαθεί να περάσει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της». Ταυτόχρονα υπογράμμισε  ότι το τι θα κάνει η Τουρκία με τα μνημεία της είναι δικό της κυριαρχικό δικαίωμα και ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε από δικαστήριο ενώ έχει και την σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ethnos.gr και σε άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ. «Απορρίπτουμε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων.Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία» είπε ενώ αναφερόμενος στην UNESCO είπε ότι θα ενημερωθεί ο οργανισμός για ό,τι κάνουν: «Δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε (την Αγία Σοφία)».

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της αλλά ούτε στη Θεσσαλόνίκη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. «Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά.Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει.Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Την ίδια ώρα συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα που απασχολεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο μετά από καιρό που γίνεται με φυσική παρουσία.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρωθούν στη συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού / προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments