Οικονομία

Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Μέτρα στήριξης ύψους 1,14 δις ευρώ – Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται

Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Μέτρα στήριξης ύψους 1,14 δις ευρώ – Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται
Κομισιόν οικονομική ενίσχυση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρα στήριξης για την Ελλάδα με τροποποιήσεις υφιστάμενων προγραμμάτων. Επωφελούνται 90 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είδηση «ανάσα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση για τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Μάλιστα, η έγκριση δόθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου από τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Το 1,14 δισ. ευρώ αφορά κονδύλια πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Από το ποσόν αυτό, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα). Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με τις εν λόγω τροποποιήσεις καθίστανται διαθέσιμα 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Η δήλωση της Επιτρόπου Συνοχής Ελίζα Φερέιρα

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ενώ στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜΜΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜΜΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜΜΕ».

Τι γίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις

Όσον αφορά τις οικονομικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, σήμερα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, οι διατάξεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού και των αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, την ενίσχυση της ρευστότητας στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και την απρόσκοπτη διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments