Πολιτική

ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Να επανεξετάσει ο Ερντογάν την απόφασή του

ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Να επανεξετάσει ο Ερντογάν την απόφασή του
ΕΕ για Αγιά Σοφιά: Μήνυμα προς την Τουρκία για την απόφασή της να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών.

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως αναφέρει το alphanews.live, την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, έργο το οποίο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.  Στη μακρά συνεδρία που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε όπως επί του παρόντος να μην δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγμάτευση με την Τουρκία αλλά όπως διερευνηθούν τρόποι για μείωση της έντασης αυστηρά στη βάση των σχετικών συμπερασμάτων της ΕΕ.

Τα στρατόπεδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εναντίον μιας ευρωτουρκικής διαπραγμάτευσης τάχθηκαν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία. Υπέρ του διαλόγου τάχθηκαν, Γερμανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ η Ιταλία βαρούσε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να έχει απόλυτη στάση.

Με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Παράλληλα, να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex. Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Gymnich στο Βερολίνο τον Αύγουστο. Το Συμβούλιο καταδίκασε επίσης έντονα την Απόφαση για την Αγιά Σοφιά και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Τι συζήτησε ο Ερντογάν με τον Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει:

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού είναι εγγυημένη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η προστασία των χριστιανικών προσκυνημάτων.

Σχετικά με το Λιβυκό υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα τάχιστου τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης και επιστροφής στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020, των εγκεκριμένων ψηφισμάτων 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν οι κοινές πολιτικο-διπλωματικές προσπάθειες προς τη δεδομένη κατεύθυνση.

Συζητήθηκε επίσης το Συριακό με έμφαση στη σημασία να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχήματος της Αστανά (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν). Αποδόθηκε υψηλή εκτίμηση στη συνεργασία των υπουργείων Ρωσίας και Τουρκίας, που επέτρεψαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και στη ΒΑ Σύρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments