Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: «Ο δρόμος είναι μακρύς» λέει η Μέρκελ

Ταμείο Ανάκαμψης: «Ο δρόμος είναι μακρύς» λέει η Μέρκελ
Ταμείο Ανάκαμψης: «Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Ο δρόμος είναι μακρύς» τονίζεται σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης η Άνγκελα Μέρκελ.

Στο καθήκον της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού με αλληλεγγύη, στάθηκε στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, στο ανάκτορο του Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου. Η κ. Μέρκελ ωστόσο τόνισε ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία κατά την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας».

«Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Ο δρόμος είναι μακρύς», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Ακόμη είπε ότι «η αποστολή μας είναι τεράστια, για αυτό πρέπει και η απάντηση που θα δώσουμε να είναι εξίσου μεγάλη» και, αναφερόμενη στην Ιταλία, σημείωσε ότι η χώρα επλήγη βαριά από τον κορωνοϊό, με πολλούς τρόπους, χωρίς να ευθύνεται η ίδια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει γρήγορα την ανθρωπιστική καταστροφή και τις οικονομικές αδυναμίες που ήρθαν ως συνέπειες της πανδημίας. «Η Γερμανία και τα άλλα κράτη – μέλη έχουν συμφέρον από την καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόντε από την πλευρά του αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις της χώρας του με την Γερμανία και ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη γερμανική βοήθεια κατά την διάρκεια του φονικού “χτυπήματος” του κορωνοϊού. Αναφερόμενος στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ζήτησε ταχεία συμφωνία της Ένωσης, ενώ προειδοποίησε ότι «εάν αφήσουμε απλώς την κρίση να προχωρά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε την καταστροφή της εσωτερικής αγοράς», καθώς, όπως είπε, η λογική συνέπεια θα είναι ο κατακερματισμός «και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός», πολύ περισσότερο «προς το συμφέρον μιας χώρας όπως η Γερμανία».

Αντιδρούν οι «φειδωλοί τέσσερις»:

Σημειώνεται πως αντιρρήσεις εκφράζονται από χώρες του βορά για το ευρωπααϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό. Ολλανδία, Σουηδία, Φιλανδία και Αυστρία, γνωστές ως «φειδωλές» χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό από το περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Σαρλ Μισέλ έχει ήδη παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση για έναν προϋπολογισμό ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και του Νότου που είναι αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ, θέλουν να διατηρηθούν οι παροχές αυτές.

Τι έχει προτείνει η Κομισιόν:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τι σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνονται, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη – μέλη. Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments