Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δυσκολεύουν – Έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο»

Στέλιος Πέτσας: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δυσκολεύουν – Έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο»
Στέλιος Πέτσας: Στα σκαριά είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία, μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και που αφορά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η απόφαση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει de facto την Τουρκία από τη Δύση γενικά, όχι μόνο από την Ευρώπη. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι πλέον έχουν δυσκολέψει οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας ενώ σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική και αναδεικνύει συνεχώς αυτά τα θέματα σε διεθνές επίπεδο. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε για το θέμα ο κ. Πέτσας:

“Χθες, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπορέλ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Ε.Ε. ζητά  να αναθεωρηθεί η απόφαση Ερντογάν, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει. Η απόφαση της Τουρκίας καθιστά σαφή προς τη Δύση, την αλλαγή προσανατολισμού της. Δεν θέλει πλέον να είναι πιστή στο δόγμα, το οποίο διέπει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, εδώ και δεκαετίες, δηλαδή τον προσανατολισμό της Τουρκίας προς τη Δύση. Δείχνει μάλλον προς την Ανατολή.

Είναι μια απόφαση που την απομακρύνει de facto από τη Δύση γενικά, όχι μόνο από την Ευρώπη. Επιδρά καθοριστικά, όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι διεθνές, είναι παγκόσμιο. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, το λάδι της θρησκείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ν’  ανάβει τη φωτιά σε εθνικιστικούς και πολιτικούς λόγους, γιατί είναι άσβεστο ή σβήνει πολύ δύσκολα. Επομένως, η απόφαση ανοίγει ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς παντού στον κόσμο και στην Τουρκία, πού πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Ενώ έχουμε δείξει πάντα, ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας κι ενώ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές, από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν κάνει αυτήν την κίνηση, παίρνει μια απόφαση ακατανόητη. Επομένως, ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας, είμαστε πολύ προσεκτικοί και αναδεικνύουμε συνεχώς αυτά τα θέματα σε διεθνές επίπεδο.

Εργαζόμαστε πάντα για όλα τα σενάρια. Πάντα προετοιμαζόμαστε με γνώμονα όχι το καλύτερο, αλλά το δυσμενέστερο. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη από επίσημα τουρκικά χείλη δυστυχώς είναι απαράδεκτες. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς το τρίπτυχο το οποίο διέπει την πολιτική μας. Ότι πάντα λειτουργούμε και έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και έχουμε και τη δύναμη σαν χώρα, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, δεν μείναμε μόνοι μας. Και αν έρθει μια τέτοια κρίσιμη στιγμή στο μέλλον, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Εργαζόμαστε, για ν’ αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και να ‘χουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας πάντα. Χθες, είχαμε μία σαφή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ προετοιμάζεται ένας κατάλογος κυρώσεων από τον κ. Μπορέλ, για να υποβληθεί στο Συμβούλιο. Πρέπει να γνωρίζει και η άλλη πλευρά, ποιο είναι το διακύβευμα από τις προκλητικές της ενέργειες. Πρέπει να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν συνέπειες. Και οι συνέπειες μ’ έναν κατάλογο μέτρων, που μπορεί να ενεργοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά της, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας”.

Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments