Πολιτική

Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας Βερολίνο: Ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι

Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας Βερολίνο: Ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι
Τριμερής Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας Βερολίνο: Συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις τρεις πλευρές τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ελένη Σουρανή, Ιμπραχίμ Καλίν και Γιαν Χέκερ εκ μέρους της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο τη Δευτέρα 13 Ιουλίου μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την αλλαγή καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

Την τριμερή συνάντηση επιβεβαίωσαν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση στο Βερολίνο συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την είδηση μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ενώ επιβεβαιώθηκε και από την τουρκική πλευρά μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογο του, Εβαρίστ Μπαρτολό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγιά Σοφιά, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη» που χρησιμοποίησε η ΕΕ για το ζήτημα του ιστορικού μνημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον Γερμανό ομόλογο της στο Βερολίνο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης εικόνας της γερμανικής προεδρίας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από το Βερολίνο και τους λοιπούς εταίρους. Επικαλούνταν, δε, τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

Τι άλλο δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως στην Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες. «Η Τουρκία απορρίπτει τις καταδικαστικές αναφορές που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Σε σχέση με την Ισπανία ανέφερε πως «υπάρχουν μερικά τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες», μιλώντας για τεμένη των Μαυριτανών που μετατράπηκαν σε εκκλησίες τους προηγούμενους αιώνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments