Τεχνολογία

Tο Twitter είναι πλέον 14 ετών

Tο Twitter είναι πλέον 14 ετών
Περισσότεροι από 330 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το κοινωνικό μέσο δικτύωσης, μεταξύ των οποίων ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη.

Ήταν 15 Ιουλίου του 2006 όταν στο διαδίκτυο λανσαριζόταν η νέα μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας, το twitter. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του στις 21 Μαρτίου του ίδιου χρόνου από τον τον Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος μαζί με τους Εβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν είχαν αγοράσει το domain του Twitter για περίπου 7.000 δολάρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο Κοινωνικό Δίκτυο από τα υπόλοιπα, είναι οι δημοσιεύσεις με όριο τους 140 χαρακτήρες, καθώς επίσης και η προώθηση του δημόσιου διαλόγου. Στο Twitter κάθε χρήστης δημιουργεί δωρεάν το δικό του προφίλ, το οποίο αποτελείται από εικόνες και διάφορες πληροφορίες, όπως μίνι βιογραφικό, περιοχή διαμονής, username κλπ.

Το username, ή αλλιώς ψευδώνυμο, έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς χρησιμοποιείται περισσότερο και από το όνομα του χρήστη. Οι περισσότεροι είναι γνωστοί από το ψευδώνυμο τους, καθώς ένας χρήστης για να αναφέρει έναν άλλον χρησιμοποιεί το username. Κάθε προφίλ μπορεί να δημοσιεύσει μηνύματα με μέγιστο όριο τους 140 χαρακτήρες, τα λεγόμενα και ως tweets.

Από προεπιλογή, κάθε λογαριασμός δημοσιεύει δημόσια, με οποιονδήποτε χρήστη του ίντερνετ να μπορεί να προβάλλει τα μηνύματα του. Βέβαια, υπάρχει και επιλογή για ιδιωτικά tweets, αν και δε συνίσταται για την καλύτερη εμπειρία. Στο Twitter δε συναντάει κανείς φιλίες, αλλά ακόλουθους, ή αλλιώς followers. Δεν είναι απαραίτητο για δύο χρήστες να ακολουθεί ο ένας τον άλλον. Κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους θέλει και ακολουθείται από οποιονδήποτε.

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες είναι τα hashtags, τα οποία καθιερώθηκαν από το Twitter και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για συγκέντρωση όλων των tweets γύρω από μια συζήτηση. Οι κυριότερες λειτουργίες του Twitter είναι το retweet το οποίο χρησιμοποιείται για κοινοποίηση ενός tweet, το favorite το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο ως το like του Facebook, και το reply το οποίο χρησιμοποιείται για απάντηση σε ένα tweet.

Από Έλληνες αυτός ο οποίος έχει τον λογαριαμσό με τους τους περισσότερους ακολούθους είναι ο Νίκος Αλιάγας με 1,6 εκατομμύρια followers ενώ όσον αφορά τους πολιτικούς μας η πρωτιά του Γιάνη Βαρουφάκη στο twitter είναι εντυπωσιακή. 1 εκατομμύριο άτομα τον ακολουθούν στο συγκεκριμένο μέσο. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε το μοναδικό infographic του Pagenews.gr για τα social media των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. 

Στο Twitter οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών έχουν τους παρακάτω ακολούθους:

  • Γιάννης Βαρουφάκης: 1.000.000 followers
  • Αλέξης Τσίπρας: 543.200 followers
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 256.400followers
  • Φώφη Γεννηματά: 38.600 followers
  • Κυριάκος Βελόπουλος: 22.200 followers

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι 10 πιο δημοφιλείς λογαριασμοί στο Twitter είναι οι εξής:

  • Μπαράκ Ομπάμα, με 120 εκατ. follower.
  • Τζάστιν Μπίμπερ, 112 εκατ.
  • Κέιτι Πέρι, 108 εκατ.
  • Ριάνα, 97 εκατ.
  • Τέιλορ Σουίφτ, 87 εκατ.
  • Κριστιάνο Ρονάλντο, 86 εκατ.
  • Ντόναλντ Τραμπ, 83 εκατ.
  • Λέιντι Γκάγκα, 82 εκατ.
  • Έλεν ΝτεΤζένερις, 80 εκατ.
  • Αριάνα Γκράντε, 75 εκατ.

Συνολικά, αναρτώνται 762 tweet ημερησίως ή περίπου 8.817 ανά δευτερόλεπτο. Το ρεκόρ μαζικών tweet έχει σημειωθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014, με 618.725 tweet να έχουν σταλεί μέσα σε ένα και μόνο λεπτό της ώρας. Το Twitter ισχυρίζεται ότι το 80% των χρηστών του είναι άτομα που έχουν γεννηθεί στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και οι χώρες με τους περισσότερους χρήστες είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments