Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας για αναδρομικά συντάξεων: «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές»

Χρήστος Σταϊκούρας για αναδρομικά συντάξεων: «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές»
Χρήστος Σταϊκούρας για αναδρομικά συντάξεων: Την υπόσχεση πως «το υπουργείο οικονομικών θα υλοποιήσει όλα όσα αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας» αναφορικά με τις αναδρομικές συντάξεις, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Το τοπίο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά τη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επιχείρησε να ξεκαθαρίσει σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά την απόφαση του ΣτΕ ώστε να προσδιορίσει το δημοσιονομικό κόστος. «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.  Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση φόρου φέτος ενώ στην ερώτηση αν η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ανέφερε:

«Η ελληνική οικονομία έτσι όπως διαχειριζόμαστε την κατάσταση αντέχει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση ήθελε να ξοδέψουμε όλα τα πολεμοφόδια από την αρχή». Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση φόρων στις ασφαλιστικές εισφορές σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής χρήσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αυτά αποφάσισε το ΣτΕ για τα αναδρομικά:

Με πέντε αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την Τρίτη 14 Ιουλίου ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται τα αναδρομικά τους για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το ανωτέρω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Σχετικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015. Αυτό σημαίνει ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments