Πολιτική

Σακελλαροπούλου Αγιά Σοφιά: Τάσσεται κατά του Ερντογάν

Σακελλαροπούλου Αγιά Σοφιά: Τάσσεται κατά του Ερντογάν
Σακελλαροπούλου Αγιά Σοφιά: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρότρυνε τους εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να αναλάβουν,πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ιδίως των μη ορθόδοξων συνομιλητών τους.

Την λύπη της εκφράζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την πρόσφατη απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει το μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Η κ. Σακελλαροπούλου δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη  αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία δήλωσε απογοητευμένη για την ενέργεια μετατροπής του παγκόσμιας αίγλης μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρότρυνε τους εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να αναλάβουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ιδίως των μη ορθόδοξων συνομιλητών τους. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τη δράση αυτού του διακοινοβουλευτικού οργανισμού και υποσχέθηκε να στηρίξει το έργο του.

«Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον χριστιανικό κόσμο»

Η πρώτη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδεχόμενη τον κ. Αναστασιάδη, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και συμπλήρωσε: «Πληγώνει, επίσης, βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αγία Σοφία, ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάφερε τον τελευταίο αιώνα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών και ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. «Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του Κοσμικού Κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγωνιστούν και να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Αναφερόμενη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ότι εκφράστηκε συνολικά για την τουρκική παραβατικότητα η αλληλεγγύη των εταίρων προς την Ελλάδα και την Κύπρο και αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός καταλόγου των κατάλληλων πρόσθετων μέτρων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments