Ελλάδα

Εκδηλώσεις αρχαιολογικοί χώροι: «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»

Εκδηλώσεις αρχαιολογικοί χώροι: «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Εκδηλώσεις αρχαιολογικοί χώροι: Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικά δρώμενα θα γεμίσουν το καλοκαίρι μας σε όλη την χώρα. «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού που έρχεται σαν απάντηση στην κρίση της τέχνης που προκάλεσε η επιδημία.

Η τέχνη είναι ένας από τους τομείς που χτυπήθηκε όσο λίγοι από την πανδημία. Τα θέατρα, οι συναυλίες, οι κινηματογράφοι άδειασαν αφήνοντας επαγγελματίες και θεατές χωρίς δουλειά, χωρίς δημιουργία και χωρίς την απόλαυση και την παρηγοριά που προσφέρει η τέχνη. Το καλοκαίρι εξάλλου είναι συνδυασμένο με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αυτό το καλοκαίρι φαντάζει πιο μουντό, μιας και ο πολιτισμός έχει μπει σε καραντίνα.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έρχεται για να καλύψει το κενό που μας άφησε η καραντίνα. Και φέτος το καλοκαίρι οι αρχαιολογικοί χώροι θα φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Μία σειρά φορέων συνεργάζονται και δημιουργούν ένα πανόραμα τέχνης στο πιο ταιριαστό περιβάλλον.

Σε εκατόν είκοσι δύο αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της χώρας, με προσοχή και μέτρα, το κοινό θα μπορεί από το Σάββατο να παρακολουθήσει θέατρο, συναυλίες, χορό και εικαστικά δρώμενα. Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» σχεδιάστηκε με τη συνεργασία δεκατριών κρατικών και μη φορέων

Έχει καταρτιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πανελλήνιο δίκτυο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει 71 παραγωγές (270 παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, αλλά και εικαστικά) σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 43 περιφερειακές ενότητες.

Δωρεάν οι εκδηλώσεις – Απαραίτητη η προκράτηση

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, οι θεατές δεν θα πληρώνουν παρά το αντίτιμο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου βέβαια αυτό υπάρχει. Η προκράτηση θέσης είναι απαραίτητη, καθώς και όλες οι οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων COVID-19, όπως οι αποστάσεις και η προσέλευση πολλή ώρα πριν από την έναρξη.

Δεκατρείς οργανισμοί (από το Εθνικό και τη Λυρική μέχρι το Θέατρο Τέχνης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΝΕΟΝ) συμμετέχουν. Η Λυρική θα ανοίξει πανηγυρικά τις εκδηλώσεις, το Σάββατο στη Ρωμαϊκή Αγορά, με ένα ρεσιτάλ της Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μιας πραγματικής σταρ της όπερας (διεύθυνση ορχήστρας ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός).

Όλο το πρόγραμμα στο digitalculture.gov.gr, όπου θα γίνονται και οι κρατήσεις. Μια πρώτη γεύση είναι η εξής:

  •  Εθνικό Θέατρο (τρεις παραγωγές): «Σπουδαία Ερείπια – Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα», σύνθεση κειμένων σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. «Αθηναίων Πολιτεία», ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος) αλλά και άλλων που ανασυνθέτουν την περιπετειώδη πορεία του αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Και «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στην αγγλική γλώσσα, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου.
  • Εθνική Λυρική Σκηνή (δεκαέξι παραγωγές): Ανάμεσά τους, ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά στο Αμφιθέατρο Κάστρου της Καλαμάτας, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ρεσιτάλ με έργα Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο στα 85α γενέθλιά του, στην πλατεία του Θησείου (29 Ιουλίου) αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους της Ελλάδας, με Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυ Χαρλαύτη και στο πιάνο τον στενό συνεργάτη του συνθέτη, Γιάννη Μπελώνη. Αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη με τα έργα του «Θέλω να δω τον Πάπα!» και «Χαλιμά» με τη μορφή ζωντανής «ραδιοφωνικής» παράστασης, αλλά και την ταινία των αδελφών Γαζιάδη «Οι απάχηδες των Αθηνών». Γκαλά μονωδών, συναυλίες της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, συναυλίες του γυναικείου φωνητικού συνόλου chores της Μαρίνας Σάττι, πολλά σόλι από τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, αλλά και του Γιώργου Κοτσιφάκη, σε χορογραφίες Ιωάννας Πορτόλου, Χρήστου Παπαδόπουλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Κωνσταντίνου Ρήγου. Αλλά και παράσταση του «Ημερολογίου ενός αθέατου εγκλεισμού» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου με τη Ρένη Πιττακή.
  • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (πέντε παραγωγές). Η μουσικοθεατρική παράσταση «Κωνσταντίνος Καβάφης – Ονειρο» του Θοδωρή Οικονόμου. «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Η μουσική παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών», βασισμένη σε έργα Κωστή Παλαμά και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Διασκευή της «Μήδειας» του Ευριπίδη για τέσσερις ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα και του διηγήματος «Ερως-Ηρώς» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Νίκου Κουσούλη.
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (οκτώ παραγωγές). Ανάμεσά τους η βραδιά «Οι ποιητές μας τραγουδούν» με Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα», συναυλία του Στέφανου Κορκολή με τη Σοφία Μανουσάκη καθώς και το μονόπρακτο μελόδραμα «Μήδεια» του Γκέοργκ Μπέντα με την Καμεράτα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και μαέστρο τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο.
  • Θέατρο Τέχνης: Μια ρεμπέτικη κομπανία ζωντανεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως την ξανάγραψε ο Νίκος Τσιφόρος («Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο») σε σκηνοθεσία-διασκευή Βασίλη Μαυρογεωργίου κι ένα δρώμενο της Μαριάννας Κάλμπαρη για τον Προμηθέα («Πλάθοντας τον Προμηθέα»).
  • Μεγάλη είναι η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν ακόμα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΜOMus, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Λύκειο Ελληνίδων.

Πολλές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ και Εφορείες Αρχαιοτήτων συνέβαλαν καθοριστικά στο πρόγραμμα, ενώ η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων στηρίζει εθελοντικά τις εκδηλώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments