Κόσμος

Τραμπ πυρηνικές δοκιμές: Κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες τον καλούν να μην τις ξαναρχίσει

Τραμπ πυρηνικές δοκιμές: Κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες τον καλούν να μην τις ξαναρχίσει
Τραμπ πυρηνικές δοκιμές: Ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να ξεκινήσει ξανά τις πυρηνικές δοκιμές με 70 κορυφαίους επιστήμονες των ΗΠΑ να αντιδρούν στην ολέθρια -αν αυτή γίνει- κίνηση.

Είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας πυρηνικής κρίσης; Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ ακούσει ή όχι την προειδοποίηση κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων που τον καλούν να μην ξεκινήσουν ξανά οι πυρηνικές δοκιμές. 70 κορυφαίοι επιστήμονες – ανάμεσά τους και έξι Νομπελίστες- υπογράφουν κείμενο που αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών και απειλή για το περιβάλλον».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού μεγιστάνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή, για πρώτη φορά από το 1992, όπως οι ερευνητές των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων, σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, 75 χρόνια μετά την πρώτη αμερικανική πυρηνική δοκιμή.

Η εφημερίδα Washington Post στα τέλη του περασμένου Μαΐου έγραψε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε μια συζήτηση μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης για την πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές στις ΗΠΑ, ως προειδοποίηση προς τη Ρωσία και την Κίνα. Η συνάντηση αυτή έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση και οι πηγές της εφημερίδας (ένας νυν και δύο πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης) δεν συμφωνούσαν για το αν θα συνεχιζόταν η συζήτηση.

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ έκαναν 1.030 πυρηνικές δοκιμές, περισσότερες απ’ όλες τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις μαζί», γράφουν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι από το 1992 τηρείται μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης, η Ουάσινγκτον υπέγραψε το 1996 τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, αλλά δεν την επικύρωσε ποτέ με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πάντα να ελλοχεύει.

Η επανάληψη των δοκιμών «θα έδινε το πράσινο φως σε άλλες χώρες, όπως είναι η Βόρεια Κορέα, η Ινδία ή το Πακιστάν, να τις ξαναρχίσουν», επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες που φοβούνται ότι μια τέτοια επιλογή θα «έριχνε λάδι στη φωτιά» . «Αν οι δοκιμές είναι υπόγειες, ραδιενεργά στοιχεία είναι δυνατόν να εξαπλωθούν στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των υδάτινων πηγών».

«Ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών», συνεχίζουν οι επιστήμονες, καλώντας επίσης τη Γερουσία να υιοθετήσει το νομοσχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ με το οποίο απαγορεύεται κάθε χρηματοδότηση αυτών των δοκιμών. Ζητούν επίσης να επικυρωθεί «αμέσως» η Συνθήκη του 1996.

Oι πυρηνικές δοκιμές από το 1945 έως το 1996 ανά χώρα

Ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι δοκιμές. Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από τη δοκιμή «Τρίνιτι», στις 16 Ιουλίου 1945 στο Νέο Μεξικό, η κυβέρνηση τονίζει ότι Ουάσινγκτον «σέβεται το μορατόριουμ». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προσθέτει ότι «η Ρωσία έκανε πειράματα με πυρηνικά όπλα που απελευθέρωσαν πυρηνική ενέργεια» και ότι φοβάται πως «και η Κίνα έχει κάνει το ίδιο πράγμα». Με ό, τι αυτό σημαίνουν οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις…

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments