Οικονομία

ΔΝΤ κρίση: «Η ανάκαμψη θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν»

ΔΝΤ κρίση: «Η ανάκαμψη θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν»
ΔΝΤ κρίση: Σε νέα φάση μπαίνει η οικονομία, η οποία έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του φονικού ιού. Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΔΝΤ κρίση: Σε νέα φάση μπαίνει η οικονομία, η οποία έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του φονικού ιού. Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η κρίση που έχει προκληθεί από το «χτύπημα» του κορωνοϊού. «Η νέα φάση θα απαιτήσει ευελιξία για να εξασφαλιστεί διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη», τονίζει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και προειδοποιεί ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου». Συγκεκριμένα, η κ. Γκεοργκίεβα, σε ανάρτηση στο μπλογκ του θεσμού μερικές ημέρες πριν από την ψηφιακή σύνοδο της G20, απαριθμεί προτεραιότητες:

  • Να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν», τα μέτρα κοινωνικής προστασίας,
  • να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία,
  • οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ’ όλα πιο ανθεκτικός».

Παρότι καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις, «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η διόγκωση της αξίας πόρων, η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια», προειδοποιεί η ίδια. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως καταγράφονται «πρόοδοι στην έρευνα για εμβόλια και θεραπείες», οι οποίες «μπορεί να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα».

Η οικονομολόγος αναγνωρίζει πάντως πως τα «εναλλακτικά σενάρια υπογραμμίζουν πόσο αυξημένη παραμένει η αβεβαιότητα».

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι θα συνεδριάσουν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη προέλαση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τα κρούσματα αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, ενώ ο ιός θερίζει επίσης στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η Ευρώπη μοιάζει να έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση, όπως και η Κίνα.

«Η κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ότι αναμενόταν. Αυτή η κρίση που δεν μοιάζει με τις άλλες αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η ανάκαμψη από αυτή θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν», είχε προειδοποιήσει την 24η Ιουνίου το ΔΝΤ, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται,πως για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χειρότερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία μαινόταν. Το Ταμείο τόνιζε τότε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ, αναμένεται το ΗΠΑ να υποστεί επίσης τεράστια πτώση φέτος, περί το 8%, πολύ μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο. Στην Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% φέτος, από 6,1% το 2019.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments