Πολιτική

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου μιλά στο Pagenews.gr

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου μιλά στο Pagenews.gr
Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 μιλά για την αστυνομική βία και το θάνατο του ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου, αλλά και για τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος της η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάνει αναφορά και στα προβλήματα του κλάδου της.

Είναι μάχιμη δικηγόρος, αλλά και μάχιμη βουλευτής. Ο λόγος για την κα Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο με το ΜέΡΑ25 έχοντας λάβει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Ά Αθήνας. Είναι από τα νέα και πολλά υποσχόμενα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου με πλούσια βουλευτική δράση. Η κα Αδαμοπούλου μίλησε στο Pagenews.gr για την αστυνομική βία, το θάνατο του ακτιβιστή από το Βόλο, Βασίλη Μάγγου, αλλά και για τη μήνυση που κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες εις βάρος της η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας του ότι έκανε αναφορά σε δηλώσεις της για “αστυνομικούς-κουκουλοφόρους”. Παράλληλα αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ενώ ως μάχιμη δικηγόρος δεν παραλείπει να μιλήσει και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι.

Pagenews: Στην τελευταία σας τοποθέτηση στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αναφερθήκατε στην εκπαίδευση της αστυνομίας. Την ώρα μάλιστα που είχαμε και την υπόθεση με τον πρόσφατο θάνατο ενός νέου ανθρώπου στο Βόλο, που είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας. 

Αδαμοπούλου:  Ο θάνατος του 26χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου ένα μήνα μετά την άγρια κακοποίησή του και τον βασανισμό του από ένστολους επικαιροποιεί το πρόβλημα της ακραίας αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας και καταστολής που λαμβάνει πλέον ενδημικές διαστάσεις. Το έλλειμμα εκπαίδευσης της αστυνομίας και η συνακόλουθη αδυναμία της σε επίπεδο επιχειρησιακών σχεδιασμών, όταν λαμβάνει χώρα μία ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και 50 ατόμων, είναι κάτι που συνομολόγησε και ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣΥ κ.Γερακαράκος σε σχετική ερώτησή μου κατά την ακρόαση φορέων όταν είχε τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Είναι πολλοί οι ειδικοί που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης στην αστυνομική εκπαίδευση, ανάμεσά τους και η Ντόρα Γιαννάκη, Εμπειρογνώμων Πολιτικών Ασφάλειας & Δικαιοσύνης Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας η οποία χαρακτηριστικά έχει δηλώσει τα εξής σε σχετικό άρθρο της: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού απασχολεί το Σώμα και την κοινή γνώμη συνήθως μετά από κάποιο ατυχές γεγονός, όταν δηλαδή ένας αστυνομικός τραυματίζεται σοβαρά την ώρα του καθήκοντος ή όταν η συμπεριφορά ενός αστυνομικού γίνεται αυθαίρετη και καταχρηστική.

Από την στιγμή όμως που η κρίση περάσει, το ενδιαφέρον για την αστυνομική εκπαίδευση περιορίζεται αισθητά και μετά από λίγο τα πράγματα επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, δηλαδή στην ακινησία».

Pagenews:  Πριν λίγες ημέρες κατέθεσε μήνυση εις βάρος σας η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας για δηλώσεις σας σχετικά με αστυνομικούς-κουκουλοφόρους. Τι έχετε να σχολιάσετε γι’αυτό. 

Αδαμοπούλου: Πρόκειται για μία προσχηματική μήνυση το καταχρηστικό και αβάσιμο περιεχόμενο της οποίας θα αποδειχθεί νομικά έτσι κι αλλιώς. Είναι εξόφθαλμη η απόπειρα των μηνυτών και των προσώπων που την υποκίνησαν να με στοχοποιήσουν πολιτικά με σκοπό να φιμώσουν κάθε αντιπολιτευτική φωνή η οποία επισημαίνει τις παθογένειες που πλήττουν το θεσμικό κύρος της Αστυνομίας και σημειώνει τα κακώς κείμενα.

Όπως τοποθετήθηκα σε σχετική ομιλία μου στη Βουλή και όπως όλοι ξέρουμε, ‘’κανένας επαγγελματικός χώρος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, κι επίορκοι υπάρχουν παντού, προφανώς και σε κρατικές υπηρεσίες. Αυτούς τους λίγους επίορκους που όμως θίγουν το κύρος σπουδαίων θεσμών, εμείς τους θέλουμε στο περιθώριο. Γι’ αυτό ζητώ επιτακτικά καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερη διαφάνεια, και περισσότερη λογοδοσία, ιδίως στους πολύ ευαίσθητους χώρους της δημόσιας τάξης και της δικαιοσύνης.” Απαντώ συνεπώς και κατ’αντιστοιχία με την απάντηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κ. Τουλουπάκη για την απαράδεκτη δίωξη που υφίσταται, ότι «το δόγμα του σοκ στη Βουλή δεν θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους».

Pagenews: Έχετε δηλώσει ότι υποστηρίζετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αλλά σας ανησυχούν κάποια δεδομένα σχετικά και με την τροπολογία για την ΕΥΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι  ακριβώς σας ανησυχεί και ποια είναι η θέση σας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους χωρίς να θίγονται ή να απειλούνται τα προσωπικά δεδομένα

Για το άνοιγμα στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι πάγια η θέση μας ως ΜέΡΑ25 και την υποστηρίζουμε. Ανησυχούμε, όμως, για δύο κυρίως θέματα: πρώτον, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λογισμικού. Θεωρούμε ότι πρέπει πάντοτε να παραμένει στο δημόσιο, και ότι πρέπει και το δημόσιο με τη σειρά του να στραφεί στις δωρεάν εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Δεύτερον, ανησυχούμε για κενά ασφαλείας και διαρροή προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο από κακόβουλες επιθέσεις, αλλά και από πολιτικές επιλογές, όπως στην περίπτωση των στοιχείων επικοινωνίας των οφειλετών που κοινοποιούνται στα αρπακτικά funds.

Ως προς την τροπολογία για την ΕΥΠ έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα στην Ολομέλεια της Βουλής που έμειναν αναπάντητα: Για ποιον λόγο ο Ειδικός Κανονισμός Δημοσίων Συμβάσεων της Ε.Υ.Π. δε θα δημοσιεύεται πλέον σε Φ.Ε.Κ., κόντρα σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα; Λέει ο ψηφισθείς νόμος ότι αμέσως μετά ο Κανονισμός θα καθορίζει διαδικασίες ανάθεσης, αρμόδια όργανα, επιτροπές, περιεχόμενο και διαδικασίες εκτέλεσης των συμβάσεων, έννομη προστασία, κυρώσεις, και ειδικά θέματα. Για ποιο λόγο αυτά είναι απόρρητα; Ποιο δηλαδή είναι το περιεχόμενό τους που πρέπει να παραμένει απόρρητο;

Μια διαδικασία ανάθεσης που πληρώνεται με δημόσιο χρήμα -έστω και ειδική λόγω ειδικών αντίστοιχα συνθηκών- γιατί να μη δημοσιεύεται; Δεν λέμε να δημοσιεύονται σώνει και καλά πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί να εκθέτουν την εθνική ασφάλεια. Αλλά ένας ορισμός οργάνου ή η έννομη προστασία ή οι κυρώσεις ή οι ίδιες διαδικασίες των προμηθειών, γιατί ακριβώς πρέπει να περιβάλλονται από μυστικότητα, και γιατί δεν είχαν κριθεί μυστικά μέχρι σήμερα;

Pagenews:  Πιστεύετε ότι ο χρόνος κατά τον οποίο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έγινε για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από άλλα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως πολλοί εκτιμούν;

Με την έναρξη της πανδημίας και την άρση του lockdown έχει εξαπολυθεί ένα ωστικό κύμα ύφεσης η οποία έχει πλήξει τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας όπως τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Οι τουριστικές ροές παρουσιάζουν εκκωφαντική μείωση, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι ξενοδοχοοϋπάλληλοι καλούνται να επιβιώσουν με 9 ευρώ την ημέρα.

Η κυβέρνηση, αντί να χρηματοδοτήσει με γενναία παροχή ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, πριμοδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και καταδικάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους.

Προωθεί τις απορρυθμισμένες και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τη μείωση μισθών και τις μαζικές απολύσεις. Μπροστά σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση ακραίας φτωχοποίησης και συρρίκνωσης του εισοδήματος του μέσου Έλληνα πολίτη, όπου η διακινδύνευση της αξιοπρεπούς ζωής του αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό διακύβευμα, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που ταλανίζουν τον πολιτικό χώρο και την προκλητική ατιμωρησία τους, ο χρόνος για να κατατεθεί το νομοσχέδιο ήταν ο πλέον κατάλληλος με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που την αφορούν.

Με σκοπό την προληπτική και με την σφραγίδα του νόμου καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα πρέπει φυσικά να παραλείψουμε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η επιχορηγούμενη από το δημόσιο χρήμα προπαγάνδα των συστημικών μέσων.

Pagenews: Θεωρείτε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κόσμος θα αποθαρρυνθεί από το δικαίωμά στη διαδήλωση;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί πια να τηρήσει ούτε τα στοιχειώδη, έστω, προσχήματα. Έχει επιλέξει συνειδητά και τη νέα ιδεολογική της ταυτότητα και τη στρατηγική της όπου το δόγμα “νόμος και τάξη” και η δημιουργία ενός “εσωτερικού εχθρού” έχουν σαν στόχο τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας. Αυτόν έχει επιλέξει το υπουργείο κι αυτόν στοχοποιεί με το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες συναθροίσεις. Κακά τα ψέματα, εδώ έχουμε περίπτωση καθαρής εξαπάτησης. Το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η αποτυχία να συλληφθούν οι λίγοι γνωστοί-άγνωστοι. Το παρακράτος εξυπηρετεί και βολεύει, γι’ αυτό ζει και βασιλεύει.

Ο κόσμος δικαίως τρομοκρατείται, και το νομοσχέδιο καλείται να πλειοδοτήσει σ’ αυτόν τον φόβο. Εμφανίζεται δηλαδή ως δήθεν λύση στο τεχνητό πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί και συντηρεί. Και η λύση είναι απλή: αφού δεν μπορεί και δεν θέλει να πιάσει τους ελάχιστους, θα ποδοπατήσει τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιστά αστικώς υπεύθυνο για αξιόποινες πράξεις οργανωμένης προβοκάτσιας, που εκφεύγουν της ευθύνης του και της αρμοδιότητάς του, τον διοργανωτή των εκδηλώσεων, με σκοπό να αποθαρρύνει τον κόσμο από την συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες, με σκοπό να αποδυναμώσει τα συλλογικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και λοιπών ομάδων. Με σκοπό να διαλύσει τον ιστό της κοινωνικής αντίστασης.

Pagenews: Είστε μάχιμη δικηγόρος, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας.

Ο δικηγορικός κλάδος αριθμεί 42.000 ελεύθερους επαγγελματίες και πλήττεται αδιαμφισβήτητα από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και εν γένει από την κυβερνητική αδιαφορία. Δεδομένης της διαφαινόμενης μακράς περιόδου ανεργίας για τους δικηγόρους της χώρας- σειρά ζητημάτων παραμένουν αρρύθμιστα, όπως καταγράφονται στην από 30 Μαρτίου 2020 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής και στην από 16/07/2020 Επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών. Τα πιο σημαντικά ζητήματα που προφανώς χρήζουν ικανοποίησης είναι τα εξής:

  • «Α. Άρση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των δικηγόρων από τη μείωση του μισθώματος για την επαγγελματική τους στέγη, μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο.
  • Β. Καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που αποτελείται από εισφορές που καταβάλλουν αποκλειστικά οι δικηγόροι από το 2011.
  • Γ. Άμεση καταβολή των οφειλόμενων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τους συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και σε χρήμα του ΕΦΚΑ παρελθόντων ετών.
  • Δ. Άμεση προώθηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
  • Ε. Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
  • ΣΤ. Κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
  • Ζ. Κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα ποσό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων από τους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Η. Ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο και των συναδέλφων ασκουμένων δικηγόρων.
  • Θ. Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.»
  • Ι. Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως, η μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή,
  • Κ. Επέκταση του ορίου της προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ
  • Λ. Επανακαθορισμός των επαγγελματικών δαπανών που εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα με βάση τις πραγματικές δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Μ. Ζητήματα που άπτονται της μισθολογικής εξέλιξης των δικηγόρων που υπηρετούν με έμμισθη εντολή στο δημόσιο τομέα και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό απαιτήσεων ως επισφαλών και η απαλλαγή από αυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments