Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής Μακρόν: «Ελπίζω για συμβιβασμό αλλά παραμένω επιφυλακτικός»

Σύνοδος Κορυφής Μακρόν: «Ελπίζω για συμβιβασμό αλλά παραμένω επιφυλακτικός»
Σύνοδος Κορυφής Μακρόν: Λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει σε έναν συμβιβασμό αν και παραμένει επιφυλακτικός. Παράλληλα η κ. Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επιφυλακτικός αν και ελπίζει ακόμα σε έναν συμβιβασμό.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος, βέβαια, προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Ρούτε: Νέα συμβιβαστική πρόταση από Σαρλ Μισέλ

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Αντίστοιχα, και o συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα, γινόταν γνωστό πως στις 17:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ύστερα από το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων και εντάσεων. Θα είναι η τέταρτη μέρα της Συνόδου, που πλέον σπάει κάθε ρεκόρ διάρκειας των συμβουλίων των ηγετών της ΕΕ, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας το 2010.

Οι προτάσεις για το πακέτο

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, χθες οι ηγέτες είχαν συναντηθεί όλοι μαζί για το δείπνο γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Διέκοψαν στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα για 45 λεπτά διάλειμμα. Τελικά, η Ολομέλεια ξεκίνησε ξανά στις 06.30 ώρα Ελλάδας για να διακοπεί τελικά μισή ώρα μετά για τις 17:00.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος, οι ζυμώσεις αφορούσαν τελικά το οικονομικό σκέλος των διαπραγματεύσεων. Το βασικό αγκάθι είναι το ύψος των επιχορηγήσεων. Ύστερα από εκτεταμένες συζητήσεις, το όριο των Νοτίων, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει κατέβει έως και τα 375 δισ. ευρώ από το σύνολο των 750 του ταμείου ανάκαμψης και από την αρχική πρόταση που 500 δισ. ευρώ. Οι «τσιγκούνηδες», ωστόσο επιμένουν σε ποσό κάτω από αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments