Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι «27» – Εγκρίθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι «27» – Εγκρίθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης
Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες. Ύστερα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν τα χέρια για το σχέδιο της σωτηρίας της οικονομίας που επηρεάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Τι ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη η 21η Ιουλίου, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την επίτευξη της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Συμφωνία!» έγραψε ο Σαρλ Μισέλ, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων και ανεβασμένων τόνων, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Oι διαπραγματεύσεις όλων των ημερών αφορούσαν το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από το “χτύπημα” του φονικού ιού.  Για «ιστορική μέρα στην Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Η ανάρτηση του Εμμανουέλ Μακρόν:

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει την επανέναρξη της ολομέλειας αφού είχε προηγηθεί διακοπή προκειμένου να υπάρξει «ένας περιορισμένος αριθμός τεχνικών προσαρμογών» επί τη βάσει της τελευταίας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχορηγήσεις ύψους 390 δις ευρώ και δάνεια ύψους 360 δις ευρώ. “Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες”, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Ουγγρικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, αντιμέτωπης με διαδικασία επί παραβάσει από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της αυταρχικής της παρέκκλισης, έκαναν λόγο για «μεγάλη νίκη». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Άνγκελας Μέρκελ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό κατά τον οποίο η καγκελάριος που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους υποσχέθηκε ότι η λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7, που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, θα τερματιστεί οριστικά. «Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία ανακαλούνται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται πως υπονομεύουν τους κανόνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Βουδαπέστη και Βαρσοβία είναι αμφότερες αντιμέτωπες με τη λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7. Σημειώνεται πως είχε προταθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής, ή μείωσης, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις χώρες αυτές εάν κριθεί πως δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πολωνία και Ουγγαρία απείλησαν ότι θα πρόβαλαν το βέτο τους εάν αποκρυσταλλωνόταν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη χρηματοδότηση και το Κράτος Δικαίου αλλά, κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων, προέκυψε ένα κείμενο στο οποίο θεωρείται πλέον πως συναινούν όλοι οι ηγέτες.

Με βάση τον μηχανισμό που προβλέπεται, η οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ενδεχόμενο βέτο του Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποια η πρόταση του Σαρλ Μισέλ:

Οι “27” είπαν το “ναι” στη νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη πρόταση θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Συνολικά δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 750 δις. Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι τα 750 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντληθούν με την έκδοση, για πρώτη φορά, κοινού ευρωπαϊκού χρέους που θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρις ευρώ. Επίσης τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκταμίευση θα συνδέεται με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία των “27”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments