Ελλάδα

Φωτιά Μυτιλήνη: Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στα βουνά την Θέρμης

Φωτιά Μυτιλήνη: Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στα βουνά την Θέρμης
Φωτιά Μυτιλήνη: Συνεχίζουν να «παλεύουν» με τις φλόγες στο νησί της Λέσβου οι άνδρες της Πυροσβεστικής για δεύτερη ημέρα. Αντίπαλός τους οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Για δεύτερη ημέρα δίνει “μάχη” με το πύρινο μέτωπο στα βουνά της Θέρμης, στην Μυτιλήνη, το Πυροσβεστικό Σώμα. Η φωτιά που ξέσπασε χθες, Τρίτη 21 Ιουλίου, συνεχίζει να κατακαίει εκτάσεις δασικές και ελαιοκτήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντές, εργαζόμενοι στον δήμο Μυτιλήνης με υδροφόρες και μηχανήματα, αλλά και οι πιλότοι των δασοπυροσβεστικών πτητικών μέσων κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Μάλιστα, σε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού μεταφέρθηκε και επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο.

Η φωτιά μαίνεται στις δύσβατες πλαγιές του βουνού πίσω από τη γνωστή Μονή του Αγίου Ραφαήλ και είναι άγνωστο το μέγεθος της έκτασης που έχει κάψει μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσκολεύουν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις. Σημειώνεται πως, χθες κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίσθηκε πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 περιφέρειες σήμερα:

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής πέντε περιφέρειες:

  • Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας)
  • Πελοποννήσου (περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας)
  • Βορείου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Σάμου, Ικαρίας, Χίου και Λέσβου)
  • Κρήτης

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (πλην της εξαίρεσης που αναφέρεται παρακάτω), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών, που συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς και των δρόμων που επικοινωνούν με παραλίες. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κατά τόπους αγροκτηνοτρόφοι, διαμένοντες στις περιοχές αυτές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, προσωπικό εργοταξίων και εργοληπτικών εταιρειών, που εκτελούν έργα ή εργασίες κατόπιν άδειας των αρμοδίων δασαρχείων.

Οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τους μη έχοντες εντοπιότητα (παραθεριστές, εκδρομείς κτλ) Η ανωτέρω απόφαση θα υλοποιηθεί με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού και των αρμόδιων κάθε φορά Δασαρχείων, τα οποία, και θα καθορίζουν κατά την κρίση τους, τα δάση και τις περιοχές που θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης ενώ οι Δήμοι καλούνται να συνδράμουν για την τήρηση της απόφασης στο πλαίσιο της χωρικής ευθύνης τους . svg%3E

Με βάση τα ανωτέρω:

Συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments