Ελλάδα

Πυρκαγιές σε Κύθηρα – Μάνη: Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι των υποθέσεων

Πυρκαγιές σε Κύθηρα – Μάνη: Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι των υποθέσεων
Πυρκαγιές σε Κύθηρα - Μάνη: Ανοίγουν και πάλι οι φάκελοι των υποθέσεων.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη των ηχογραφημένων συνομιλιών όπου γίνεται αναφορά στις υποθέσεις των πυρκαγιών σε Κύθηρα και Μάνη. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ανασύρονται από το αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τις συγκεκριμένες πυρκαγιές στα Κύθηρα και στη Μάνη, το 2017.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τις ηχογραφημένες συνομιλίες που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ο πραγματογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018 που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 102 ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις συνομιλίες του κ. Λιότσιου και του πρώην αρχηγού του ΠΣ Βασίλη Ματθαιόπουλου, για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη, οι κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελίες του Πειραιά και της Καλαμάτας έδωσαν σχετικές παραγγελίεςέτσι ώστες να επανεξεταστούν οι υποθέσεις και να επανελεγχθούν οι δικογραφίες κάτω από τα νέα δεδομένα των αποκαλύψεων του πραγματογνώμονα του ΠΣ.

Στις ηχογραφημένες αυτές συνομιλίες, εκτός από όλα τα άλλα, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες και το ίδιο το περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, αναφέρει τα εξής: «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ.: πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ.: πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων του ΠΣ). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί ξεχωριστή προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ του πραγματογνώμονα κ. Λιότσιου και του κ. Ματθαιόπουλου.

Τι είχε δηλώσει ο Στέλιος Πέτσας για τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» είχε δηλώσει ότι: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με αυτά:

– Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

– Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος.

– Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και

– Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments