Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Αναλυτικά το πρόγραμμά του.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα Γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

  • Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
  • Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.
  • Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.

Η συνάντηση έρχεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται, πως την Τρίτη 21 Ιουλίου η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Στην ενέργεια αυτή η Αθήνα απάντησε άμεσα με διάβημα, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική NAVTEX συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

«Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Στα παραπάνω ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει πως η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Ακόμη σημειώνει ότι στην ίδια περιοχή παλαιότερα έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros. Παράλληλα, τονίζει ότι οι ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο ενώ επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί που θέλουν το Καστελόριζο να βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα οπότε «δεν μπορεί να κλείνει μια ολόκληρη περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments