Ελλάδα

Αγιά Σοφιά καμπάνες: Πένθιμα χτυπούν σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο [vid]

Αγιά Σοφιά καμπάνες: Πένθιμα χτυπούν σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο [vid]
Αγιά Σοφιά καμπάνες: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή «σφραγίζεται» η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Είναι μια ημέρα πόνου τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για τον πολιτισμό, με την Εκκλησία να έχει ανακοινώσει πως θα ηχούν πένθιμα σήμερα οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, λόγω του ότι έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στη Μεγάλη Εκκλησία. Πρόκειται για αντίδραση στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο

Σήμερα, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα προστεί, στις 20.00 το βράδυ, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, καλεί σε πανστρατιά προσευχής. Επίσης, οι σημαίες στους ναούς είναι σήμερα μεσίστιες, ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα για μισή ώρα, από τις 12.00 το μεσημέρι.

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλες τις Εκκλησίες της Κρήτης

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα neakriti. Επίσης, πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες και στην Κύπρο.

Ιερά Αγρυπνία από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας

Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Hρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Αγρυπνία θα τελεστεί από τις 20.30 της Παρασκευής έως τις 00:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη επισημαίνεται: «Ο Ναός της του Θεού Σοφίας που οικοδομήθηκε με σκοπό την ειρήνη και την συνάντηση των πιστών ως εκκλησία και υψώθηκε για να μαρτυρά με την λάμψη του την αξία του ανθρώπινου πολιτισμού, γίνεται και πάλι τόπος διχασμού και αντιπαραθέσεων. Καταφεύγουμε και πάλι ως Τοπική Εκκλησία στον τρόπο και το βίωμά μας, που δεν είναι άλλο από την προσευχή. Στις Τουρκικές προκλήσεις απαντούμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments