Ελλάδα

Φωτιές τώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Κορινθία

Φωτιές τώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Κορινθία
Φωτιές τώρα: Στο σύνολο για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες με 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ηλεία και Κορινθία με την πυροσβεστική να έχει στήσει μεγάλη επιχείρηση και στα δύο σημεία. Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεσπάσει συνολικά 64 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Στο σύνολο επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες με 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η φωτιά στην Ηλεία

Επίσης, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας είναι σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έως την ώρα που νύχτωσε 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Μετά από επικοινωνία του pagenews.gr  με την Πυροσβεστική υπηρεσία η φωτιά μαίνεται στην περιοχή ενώ έχει γίνει εισήγηση στους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση στο Χελιδόνι κάτι που όμως δεν χρειάστηκε προς το παρόν. Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Οι κατοικίες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς δεν υπάρχουν άνεμοι και αυτό βοηθάει αρκετά την κατάσταση.

Δείτε πλάνα από την φωτιά από τη φωτιά:

Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι της κοινότητας Χελιδόνι έχουν συγκεντρωθεί, για προληπτικούς λόγους, σε ασφαλές σημείο της κοινότητας. Στο Γραμματικό Ηλείας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει: «Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής λόγω της πυρκαγιάς». «Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του.

Τρίτη ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στις Κεχριές

Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη «μάχη» με την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην ήδη καμένη έκταση, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε.

Νωρίτερα, για τον συντονισμό από αέρος συνέδραμαν ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματους, ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη, πέντε κοινότητες του δήμου Κορινθίων κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φωτιάς, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Η συγκεκριμένη κήρυξη, σκοπός της οποίας είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα ισχύει για έξι μήνες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα αυτά και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments