Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Live εικόνα από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Αγιά Σοφιά: Live εικόνα από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή
Αγιά Σοφιά: Λίγες ώρες έμειναν μέχρι η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί και επισήμως σε τζαμί. Η προσευχή έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 ενώ οι πόρτες έχουν ανοίξει από τις 10:00. Συρρέουν οι Τούρκοι έξω από τον χώρο.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος αφού ύστερα από 86 χρόνια θα τελεστή για πρώτη φορά μουσουλμανική προσευχή με απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήδη από το βράδυ έχει αρχίσει να συρρέει κόσμος έξω από τον ναό. Οι χώροι όπου θα πραγματοποιηθεί η προσευχή έχουν ανοίξει από τις 10:00.

Στις 13:00 ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) θα πει την προσευχή υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται, πως η είσοδος στους χώρους προσευχής γίνεται έπειτα από έρευνες σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, όπως είχε ανακοινώσει και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια. Επίσης έξω από την Αγιά Σοφιά περίπου 20.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής. Χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με το γεγονός αυτό. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε ο Γερλικαγιά προς τους μουσουλμάνους που αναμένεται να προσευχηθούν εκεί ενώ παράλληλα ζήτησε να μην έχουν μαζί τους τσάντες και σακίδια.

Δείτε live εικόνα από την Αγιά Σοφιά παρακάτω:

Χαλιά και κουρτίνες για την προσευχή:

Σχετικά με τον χώρο, έχουν τοποθετηθεί χαλιά μέσα στην Αγιά Σοφιά για την προσευχή και, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ντόπια υλικά, ύστερα από εντολή του Ερντογάν, που επέλεξε ακόμα και το χρώμα τους. ​Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής στο τζαμί, οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα με κουρτίνες. Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. 

Φωτογραφία από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δημοσιοποίησε ο Αλί Γιερλικάγια, σε ανάρτησή του στο Twitter. Στο μήνυμα που συνόδευε τη φωτογραφία, ο ίδιος σημείωσε: «Ξεκίνησε μια ιστορική μέρα. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας για λατρευτικές υπηρεσίες έπειτα από 86 χρόνια. Χαιρετίζω τους καλεσμένους μας και εύχομαι καλή επιτυχία στους αδελφούς που εργάζονται σήμερα».

Ακολουθούν εικόνες από το σημείο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments