Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσεύχεται στην Μεγάλη Εκκλησία

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσεύχεται στην Μεγάλη Εκκλησία
Αγιά Σοφιά: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Αγιά Σοφιά, με τον Τούρκο πρόεδρο να ψέλνει ο ίδιος προσευχή από το Κοράνι εντός του χώρου.

Συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε στις 12:00 στην Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ύστερα από 86 χρόνια. Μαζί του βρίσκονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του και ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν είναι παρών ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν και οι υψηλόβαθμοι υπουργοί του, λοιπόν, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον κορωνοϊό, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Στις 13:00 ακριβώς ο πρόεδρος πήρε το μικρόφωνο από τον ιμάμη και διάβασε προσευχή από το Κοράνι ο ίδιος.

Μάλιστα, ο ίδιος μεταδίδει την προσευχή από τα δικά του social media:

Από το 1934… σήμερα:

Ήταν το 1934 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσιζε να κάνει την Αγιά Σοφιά μουσείο. Σήμερα, 86 χρόνια μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα πείσμα αλλάζει την ιστορία. Η 24η Ιουλίου 2020 θα γραφτεί στην Ιστορία ως η μέρα που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ως η μέρα που οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με κουρτίνες και το δάπεδό της με πετρόλ χαλιά. Ο δυτικός κόσμος έχει σηκώσει ανάστημα για την απόφαση αυτή αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει να υπολογίζει και πολύ της αντιδράσεις τους. Ήταν το παιδικό του όνειρο να την «ελευθερώσει» είπε. Κι ας απέρριπτε τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος μόλις πριν από έναν χρόνο.

Η απουσία του Ιμάμογλου:

Η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν έστειλε πρόσκληση στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην πρώτη λειτουργία στην Αγία Σοφία, όπως κατήγγειλε την Πέμπτη, ο ίδιος ο δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Σε εμένα δεν ήρθε πρόσκληση. Ούτε από την Άγκυρα, ούτε από κανένα υπουργείο, ούτε από άλλον κρατικό θεσμό δέχτηκα οποιαδήποτε πρόσκληση για εγκαίνια ή για άλλη εκδήλωση που είναι να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε δηκτικά ο ίδιος, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσευχή της Παρασκευής. «Δεν έχω λάβει πρόσκληση», επανέλαβε, ωστόσο, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οποιοσδήποτε συνεργάτης του μπορεί να πάει. «Θα είμαι στην Άγκυρα, στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί», κατέληξε ο Ιμάμογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments