Διεθνή

Τραμπ Αγιά Σοφιά: Δυσαρεστημένος ο Αμερικανός πρόεδρος με την μετατροπή του ναού σε τζαμί

Τραμπ Αγιά Σοφιά: Δυσαρεστημένος ο Αμερικανός πρόεδρος με την μετατροπή του ναού σε τζαμί
Τραμπ Αγιά Σοφιά: Διαφωνεί ο Ρεπουμπλικανός με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Δυσαρεστημένος με την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και τον Αντιπρόεδρο Pence στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή:

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να πραγματοποιείται το μεσημέρι στις 13:30. Χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με το γεγονός αυτό. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε ο Γερλικαγιά προς τους μουσουλμάνους που αναμένεται αύριο να προσευχηθούν εκεί. Ο ίδιος μιλώντας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να προχωρήσει στην μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. «Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενθουσιασμένοι. Το ίδιο κι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments