Ελλάδα

Αϊζενχάουερ HΠΑ: Στην Κρήτη θα πλεύσει το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο

Αϊζενχάουερ HΠΑ: Στην Κρήτη θα πλεύσει το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο
Αϊζενχάουερ HΠΑ: Το Αϊζενχάουερ πρόκειται για ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Τη διώρυγα του Σουέζ αναμένεται να περάσει σήμερα, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» προκειμένου να βρεθεί στην Κρήτη.

Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ. Είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.

Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία. Κυρίως την πλεύση του ερευνητικού Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλορίζου.

Το Αϊζενχάουερ πρόκειται για ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης. Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

2.000 Αμερικάνοι πεζοναύτες φτάσανε στην Αλεξανδρούπολη

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/7 στην Αλεξανδρούπολη, η επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης ενάμιση αιώνα από την ανάδειξη του λιμένα, μετά και την άφιξη του σιδηρόδρομου (1871).

Το αμερικανικό πλοίο μετέφερε δυνάμεις για την ΝΑΤΟϊκή αποστολή της επιχείρησης Atlantic Resolve. Το Endurance μεταφέρει συνολικά 2.000 πεζοναύτες, περισσότερα από 1.800 οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα Σινούκ, 25 ελικόπτερα Απάτσι και 50 ελικόπτερα Blach Hawk.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που ξεκίνησαν από το Κεντάκι των ΗΠΑ θα μεταφερθούν σταδιακά στη Ρουμανία όπου θα διεξαχθεί άσκηση του ΝΑΤΟ, στην Γερμανία, στο Στεφανοβίκειο στο Βόλο, στην Λετονία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Το AR Endurance απέπλευσε πριν από μια εβδομάδα από λιμάνι της Γαλλίας και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Τρίτης. Έχει ναυπηγηθεί το 1996, μήκος 264,5 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 7,4 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του φτάνει τους 48.988 t DWT. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και δεύτερο αμερικανικό πλοίο για εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για το USNS YUMA, που ανήκει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι πανομοιότυπο με το «Carson City», που είχε καταπλεύσει πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε χαρούμενος που επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη και πρόσθεσε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter:«Αυτή είναι η πέμπτη μου επίσκεψη, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, η οποία υπογραμμίζει το στρατηγικό ρόλο της πόλης αυτής ως ζωτικού περιφερειακού, ενεργειακού, μεταγωγικού και εμπορικού κόμβου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments