Πως Να

Πώς να πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά

Πώς να πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά
Σωστό πλύσιμο φρούτων: Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας, είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και μικροοργανισμούς που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

«Στροφή» στα τυποποιημένα/ συσκευασμένα τρόφιμα έχει κάνει ο Έλληνας καταναλωτής διατηρώντας μία συνήθεια που υιοθέτησε τους περασμένους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου έναν μήνα.

Όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας την οποία οφείλουμε να προσέχουμε πολύ. Οπότε είτε αγοράζουμε από τη λαϊκή είτε από τον μανάβη είτε από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να πλένουμε σωστά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας, καθώς είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και μικροοργανισμούς που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Για τα φρούτα και λαχανικά με φλούδα

Φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, με τη φλούδα όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα μήλα και τα αχλάδια, θέλουν σχολαστικό πλύσιμο με νερό. Μπορεί να χρειαστούν και τρίψιμο με ένα καθαρό σφουγγαράκι. Πρωτίστως διασφαλίζεται ότι δεν έχουν χώμα ή σκόνη στην επιφάνειά τους και δευτερευόντως ότι ξεπλένουμε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το καλό ξέπλυμα με νερό αφορά και στα φρούτα και λαχανικά με χονδρή φλούδα μιας και αν η επιφάνειά τους έχει βλαβερά βακτήρια, μόλις τα κόψεις με μαχαίρι, εκείνα θα περάσουν μέσα στη σάρκα.

Για τα πράσινα, ωμά λαχανικά

Για τα σαλατικά όπως μαρούλι, ρόκα και σπανάκι, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τα βουτάμε έτσι όπως είναι. Εάν έχουν αρκετό χώμα τα κουνάμε να πάει στον πάτο. Έπειτα τα βγάζουμε προσεκτικά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μην βλέπουμε πια χώμα. Στο τελευταίο μούλιασμα, βάζουμε- πέρα από νερό- και λίγο ξύδι αφήνοντας τα να μουλιάσουν για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Έπειτα τα στεγνώνουμε και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε νοτισμένη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τα λαχανικά που θα μαγειρευτούν

Από την άλλη, τα λαχανικά που πρόκειται να μαγειρευτούν, πρέπει να τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα τρίβουμε είτε με τα χέρια μας είτε με ένας σφουγγαράκι, αναλόγως πόσο χώμα έχουν πάνω τους. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments