Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Η Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά του κτηρίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Η Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά του κτηρίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Με νέα δήλωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει την απογοήτευση του από την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με μια νέα δήλωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει και πάλι θέση για το φλέγον θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γράφοντας στην ιστοσελίδα Hellas Journal. Ειδικότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά  από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου. «Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αγιά Σοφιά έγινε και επίσημα τζαμί

Χθες, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, το μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που πλέον χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως τζαμί. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τον λόγο πήρε στο τέλος ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς, ο οποίος είπε στο τέλος πως πλέον η Αγία Σοφία είναι ένας ναός του Ισλάμ, που είναι θρησκεία της ειρήνης και του ανθρωπισμού.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγνώσει στίχους του Κορανίου. Πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Αγία Σοφία, από τις πρώτες πρωινές ώρες, για να είναι παρών σε αυτή την πρώτη προσευχή. Νωρίς το μεσημέρι όλοι οι χώροι γύρω από τον ναό είχαν πλέον γεμίσει και δεν χωρούσαν άλλοι προσκυνητές. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να μετατραπεί πλήρως η Αγία Σοφία σε τζαμί Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στη Αγιά Σοφία, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι το μνημείο αυτό πολιτιστικής κληρονομίας επέστρεψε στην πραγματική της μορφή.

«Δείχνει τη σημασία αυτής της ενέργειας και πιστεύω ότι μετά από σήμερα, θα κάνουμε τις δέουσες συνεννοήσεις για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας», είπε αρχικά ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής επιστροφής θα συνεχιστεί όπως πρέπει και ευχαριστώ τον Θεό, πως εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την τωρινή λειτουργία του μνημείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments