Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της Ελλάδας και το κάψιμο της σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της Ελλάδας και το κάψιμο της σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη»
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Τούρκος ΥΠΕξ χαρακτηρίζει τη χώρα μας κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά και με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επιτίθεται για ακόμη μια φορά στη χώρα μας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων αναφέρει: Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του κοινοβουλίου και βεβαίως καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη.

Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπορούσαν να χωνέψουν το ότι άνοιξε ξανά για προσευχή η Αγιά Σοφιά, δεν έχουν πάρει μάθημα από την Ιστορία αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια. Να πρέπει να θυμηθούν όμως τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στη σημαία μας. Στη συνέχεια κάνει λόγο για όνειρο του Βυζαντίου και καλεί την Ελλάδα να ξυπνήσει από αυτό.

ΕΕ: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος «δημιουργεί δυσπιστία», «προωθεί τον διχασμό», «υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία»

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για διάλογο και συνεργασία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της ΕΕ.

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη 13η Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου». Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι άκυρες»

“Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι άκυρες” είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δηλώσεις που απορρίπτει η Τουρκία υποδεχόμενος χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, στον Παρίσι τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία. Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Τις δηλώσεις αυτές  η διπλωματία της Τουρκίας τις χαρακτήρισε «άκυρες».

“Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι άκυρες και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας δεν θα οδηγήσει σε τίποτε”, είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική. Το Παρίσι θα όφειλε να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Ακσόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και δεν θα έχει καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε τα εθνικά συμφέροντά της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments