Διεθνή

Ευρώπη Τουρκία: Πρέπει να απαντήσει στον ανεξέλεγκτο και αυταρχικό Ερντογάν

Ευρώπη Τουρκία: Πρέπει να απαντήσει στον ανεξέλεγκτο και αυταρχικό Ερντογάν
Ευρώπη Τουρκία: Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών σχετικά με τις κινήσεις του Ερντογάν.

Επικριτική είναι η στάση των Ευρωπαίων πολιτικών όπως του πρόεδρου της Γαλλίας Εµμανουέλ Μακρόν και του Γερµανού πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος Μάνφρεντ Βέµπερ, απέναντι στον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη μια, η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και από την άλλη, η έκδοση τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής 24 Ιουλίου, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.

«Πώς αντιδρά η απορροφημένη στον εαυτό της και τις συνέπειες του κορωνοϊού Ευρώπη;»

«Η Αγιά Σοφιά ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας», είναι ο τίτλος αιχμηρού σχολίου στη Rheinische Post, που σημειώνει: «Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική κατάκτηση της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και την ιδιαίτερα προβληματική τουρκική δράση σε Συρία και Λιβύη».

«Σε όλα αυτά τα παραδείγματα ο Ερντογάν υποδαυλίζει θρησκευτικά και εθνικιστικά συναισθήματα προκειμένου να […] διασφαλίζει την προσωπική του κυριαρχία αλλά και τον περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό διχάζει την κοινωνία του και μειώνει την επιρροή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Για αυτό και η απάντηση της Δύσης δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχες πράξεις μισαλλοδοξίας και διχασμού. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις της τουρκικής ανεκτικότητας για την μετά Ερντογάν εποχή», προσθέτει.

«Πώς αντιδρά η απορροφημένη στον εαυτό της και τις συνέπειες του κορωνοϊού Ευρώπη στην όλο και πιο ανεξέλεγκτη επιθετικότητα του Ερντογάν; Με ευγενικές προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες για τουρίστες. Η ΕΕ θα πρέπει να βρει σύντομα πιο σκληρή γλώσσα έναντι του αυταρχικού ηγέτη του Βοσπόρου. Όσο πιο μικρόψυχη η ευρωπαϊκή διπλωματία, τόσο περισσότερο θάρρος θα παίρνει ο Ερντογάν για να δοκιμάζει τις αμυντικές αντοχές της Ευρώπης. Και αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στο να στείλει απλώς πρόσφυγες προς τα ευρωπαϊκά σύνορα», τονίζει το δημοσίευμα σύμφωνα με το iefimerida και τη Deutsche Welle.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία

Επίσης, δεκάδες πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν τις τελευταίες ηµέρες να επαναφέρουν το ενδεχόµενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. «Είδαµε τη στρατιωτική δράση από την τουρκική πλευρά. Είδαµε επίσης, την απόφαση για την Αγιά Σοφιά. Είναι παράδειγµα θρησκευτικού σοβινισµού ένα τέτοιο σύµβολο, ένα τέτοιο µνηµείο ειρήνης και συµφιλίωσης να αλλάζει. Το θέµα είναι ευρωτουρκικό. Πρέπει να στείλουµε ξεκάθαρα το µήνυµα ότι στεκόµαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούµε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πρέπει να δράσουµε και πρέπει να δράσουµε τώρα», δηλώνει ο Βέµπερ, ενώπιον της Ολοµέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου όταν υποδέχθηκε στο Παρίσι τον Κύπριο οµόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, υπογραµµίζοντας και εκείνος την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στη… σκιά όσων προκλητικών έχει άλλωστε κάνει η Άγκυρα τις τελευταίες εβδοµάδες. «Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της. Ας µην αφήσουµε την ασφάλειά µας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για µια ακόµα φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωµάτων τους».

«Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας και δεν είναι πιθανό να το πράξει στο µέλλον», γράφει η Politico, σύμφωνα με το ethnos, υπογραµµίζοντας παράλληλα ότι πλέον «έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να αρχίσει να αντιµετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο (partner) αντί για εχθρό (adversary)», αλλά και ότι θα πρέπει τώρα να δοθεί κατά προτεραιότητα βάρος στον στόχο του εκσυγχρονισµού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments