Οικονομία

Ισόβια σύνταξη σε όσους πολέμησαν τον Αττίλα

Ισόβια σύνταξη σε όσους πολέμησαν τον Αττίλα
Σύνταξη πολεμιστές Αττίλας: Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ισόβιο τιμητικό επίδομα σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο το 1964, 1967 και 1974.

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ισόβια παροχή τιμητικού μηνιαίου επιδόματος αξίας 200 ευρώ, σε όλους τους οπλίτες που πήραν μέρος στα γεγονότα της Κύπρου κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974. Συγκεκριμένα την ισόβια αυτή σύνταξη δικαιούνται όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω λόγω της συμμετοχής τους σε όσα συνέβησαν στην Κύπρο τα ταραχώδη αυτά χρόνια.

Όπως αναφέρει το Flash.gr, η διάταξη σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά των Ελλήνων οπλιτών που κατά τη διάρκεια της θητείας τους συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα συγκεκριμένα έτη, υπηρετώντας στη Ζώνη Πρόσω.

Η παροχή αυτή που θα χορηγηθεί από 1.8.2020 απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, φορολόγηση ή κράτηση και δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα χρηματοδοτικά ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η συγκεκριμένη παροχή χορηγείται με την προσκόμιση Πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την προαναφερόμενη συμμετοχή, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η ετήσια δαπάνη για την καταβολή μηνιαίως της τιμητικής ισόβιας παροχής, εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Λίγα λόγια για την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, πέντε μόλις μέρες μετά την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης.

Στις αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το Flasgh.gr συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Το αποτέλεσμα ήταν νεκροί και αγνοούμενοι μέχρι σήμερα και φυσικά η διχοτόμηση του νησιού, καθώς τα τούρκικα στρατεύματα κατέλαβαν το βόρειο μέρος της Κύπρου.

Την παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανεξάρτητη χώρα- μέλος του ΟΗΕ την διευκόλυνε το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας του Ιωαννίδη και της ΕΟΚΑ Β΄ που προηγήθηκε, με τη συνενοχή στο διπλό έγκλημα ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι το πραξικόπημα για την πτώση του εθνάρχη Μακαρίου, διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β’. Και ο τοποθετημένος από τους πραξικοπηματίες νέος Πρόεδρος, Νίκος Σαμψών ανακήρυξε την «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments